Alle Tijd

Een wijs man zei ooit dat tijd geen rechte lijn van oorzaak en gevolg is, maar meer een grote, verwarde bal van tijdlijnen die kriskras door elkaar, over elkaar en langs elkaar lopen. Vanuit een non-lineair, niet-subjectief punt loopt het verleden, het heden en de toekomst voortdurend door elkaar heen.

Bron: Foto door Wallace Chuck / Pexels.com

Heb je dat wel eens: een gevoel dat je dringend iets moet doen, of dat er iets staat te gebeuren? Een voorgevoel, of premonitie. In het woordenboek staat bij premonitie zelfs “voorherinnering”. De toekomst “lekt” als het ware in het heden. Bijvoorbeeld een moeder die het gevoel krijgt dat er iets mis is met haar kind. Ze weet uiteraard niet wat er mis is, en of er überhaupt iets mis is, maar toch gaat ze kijken – en kan zo erger voorkomen.

Of hoe vaak heb je wel eens dat moment dat je denkt van ‘hee, heb ik dit niet eerder meegemaakt?’ Het fenomeen deja-vu heeft als neurologische verklaring dat er een kortsluiting in de hersenen plaatsvindt, waardoor wat er gebeurt met enige vertraging in de hersenen wordt opgeslagen, waardoor lijkt alsof je de gebeurtenis al eens eerder beleefd hebt. Een andere verklaring hiervoor kan zijn dat je de gebeurtenis gedroomd hebt. Dat is natuurlijk erg makkelijk voor mensen die niet geloven dat de wereld bestaat uit chaos en dat een toekomstige gebeurtenis niet per ongeluk een afdruk kan nalaten op het heden.

Er zijn ook verhalen van mensen die in een wildvreemde stad komen en dan opeens precies de weg weten; die mensen herkennen, verhalen vertellen van wat zich op een specifieke straathoek heeft afgespeeld. Het kan zomaar dat iemand zich flarden herinnert uit een vorig leven. Kinderen zijn hier gevoelig voor, er zijn talloze verhalen van kinderen die gedetailleerd kunnen vertellen over “vroeger”, of over hun “andere moeder”. Dit verdwijnt ook weer naarmate ze ouder worden.

Voor dit soort verschijningen bestaat regressietherapie. Deze therapie, voornamelijk gebruikt om onder hypnose met jeugdtrauma’s om te gaan, kan ook gebruikt worden om verder terug te gaan. Naar vóór de geboorte. Of dit ook daadwerkelijk mogelijk is, daar zijn de meningen nog over verdeeld. Ik wil ook best in orakels geloven als je ze ziet als mensen die gevoeliger zijn voor de loop der tijd. Die flarden van tijd binnen krijgen en die dan proberen te ontrafelen. Helaas heb je in deze vakgebieden vaak meer charlatans dan mensen die er echt toe doen.

Tijd vind ik een enorm interessant gegeven. Het is iets waar velen van ons dagelijks tevergeefs tegen vechten, de ironie missend dat hoe harder je vecht om een bepaald moment vast probeert te houden, hoe sneller het je door de vingers glipt. Je verzetten tegen de tijd is zinloos. Zeker als veel mensen nog te weinig van het begrip tijd begrijpen. We hebben er geen grip op. Een uur kan voor een persoon zó voorbij gaan, maar tegelijkertijd voor iemand anders aanvoelen als een eeuwigheid.

We zitten met zijn allen gevangen in de tijd en de enige ontsnapping is de tijd zijn beloop laten gaan. Voor sommigen loopt hij sneller af dan voor anderen, maar we kunnen er gerust op zijn dat het hoe dan ook af loopt.

Toch, het einde van de één kan altijd het begin van de ander zijn, niet?

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s