Recensie | The Fallout (2021)

In de nasleep van de schietpartij op een school in Uvalde, Texas, zag ik de in 2021 uitgekomen film THE FALLOUT, die eenzelfde onderwerp behandelt. Een schietpartij op school zet het leven van Vada en iedereen om haar heen totaal op zijn kop.

Bron: IndieWire.com

Vada Cavell (Jenna Ortega, SCREAM), bevindt zich op het toilet van haar middelbare school als er schoten klinken. Samen met Mia, het populaire meisje, en Quinton (Niles Fitch, This Is Us, Atypical) schuilen ze in één van de hokjes. De gebeurtenissen zijn terecht traumatisch. Quinton heeft zijn jongere broer verloren. Vada’s beste vriend Nick (Will Ropp, SILK ROAD) probeert zijn trauma om te zetten in activisme.

Vada’s trauma uit zich weer heel anders. Dat is het interessante van THE FALLOUT; regisseur en schrijfster Megan Park heeft oog voor haar personages. De film heeft een schietpartij op school op de achtergrond, maar gaat daar verder niet over. Het is de catalyst om naar enkele personages en hun levens te kijken in de nasleep van die gebeurtenis.

Vada weet niet goed hoe ze met haar gevoelens om moet gaan en dat brengt haar en Mia (Maddie Ziegler, WEST SIDE STORY) dichter bij elkaar. Mia is helemaal alleen thuis omdat haar ouders op zakenreis zijn en heeft dus niemand op terug te vallen, terwijl Mia’s familie (gespeeld door Modern Family’s Julie Bowen, John Ortiz (Promised Land) en zusje Amelia (Lumi Pollack) zo goed en zo kwaad als het kan Vada te ondersteunen. Er is ook nog een kleine rol weggelegd voor Shailene Woodley (THE FAULT IN OUR STARS) als psycholoog.

THE FALLOUT is heftig en komt erg dichtbij, zeker met de recente schietpartij in gedachten. Toch is de film niet alléén zwaar. De film heeft zijn nodige lichtpunten en dat zijn de scènes van Vada en Mia en de connectie van Vada met haar zusje. Het einde van THE FALLOUT is geen standaard Hollywood einde en zal zeker velen tegen de borst stuiten, maar ik vond het de beste keuze die Park had kunnen maken. Het geeft de film net wat meer lading mee.

Voor een film met een heftige lading als school shootings is THE FALLOUT nagenoeg foutloos. Ja, ik had wat meer tijd willen besteden aan Quinton en Nick, maar kiezen voor één hoofdpersoon is uiteindelijk de beste keuze geweest. Desondanks levert het tempo van de film hier en daar wat gekke overgangen op.

THE FALLOUT is Megan Parks’ schrijf- en regisseer-debuut en heeft terecht drie prijzen gewonnen op het SXSW-festival en op het Palm Springs International Film Festival. De film is sinds 27 januari te zien op HBO Max.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s