Essay | De Rol Van Filmkritiek

In de wereld van film is de rol van filmkritiek van enorm belangrijk. Filmkritiek wordt door de mensen gebruikt als een gids, als maatstaf. Filmkritiek kan mensen er voor zorgen dat men een film links laat liggen, of hem juist omarmt.

Bron: Robert De Niro in TAXI DRIVER (1976), copyright: Colombia Pictures

Filmkritiek speelt een cruciale rol bij het vormen van onze inzichten en smaak. Maar wat is de impact van filmkritiek nou eigenlijk? Hoe vormt het onze kijk op films – en is het nog relevant in een tijd van streaming en social media?

Brug

Je kunt filmkritiek zien als een brug tussen filmmakers en het publiek. De analyse van bijvoorbeeld regie, acteerprestaties, cinematografie en plot worden belicht zodat het publiek inzichten krijgt die er voor zorgen dat de mensen een dieper begrip krijgen voor de kunst van het filmmaken.

Mensen zoals ik, zijn volwassen geworden in een tijdperk waarin alle media voorhanden was. Het internet werd groot het filmaanbod groeide groter dan wat je op het witte doek of op je televisie kon zien. Toch is het onmogelijk om alles te zien. Al probeer ik het vaak toch. Dit zorgt er echter voor dat we selectiever moeten zijn in wat we willen zien. Filmcritici zijn cruciaal in dezen om voor ons een weg te banen in het enorme aanbod.

Smaak en voorkeur

De filmkritiek is ook belangrijk voor het vormen van onze smaak en voorkeuren. Het helpt je om films in genres te plaatsen en je leert wat “goede” cinema is. Natuurlijk mag je het daar totaal niet mee eens zijn. Maar dankzij recensies en essays van filmcritici is het wel mogelijk om uit je comfortzone te komen door bijvoorbeeld films in een totaal ander genre bekijken dan dat je gewend bent. Bijvoorbeeld documentaires, een genre dat óók te maken heeft met plot, met personages en cinematografie, omdat veel documentaires enkel in een filmhuis verschijnen, krijgen ze vaak niet de aandacht die ze verdienen.

Bovendien helpt filmkritiek ons om onze eigen voorkeuren te ontwikkelen. Door te begrijpen waarom bepaalde aspecten van een film worden geprezen of bekritiseerd, kunnen we onze eigen criteria voor kwaliteit ontwikkelen. Hierdoor kunnen we geïnformeerde keuzes maken en zo ons filmisch repertoire kunnen uitbreiden en verfijnen.

De kritische dialoog

Wat ook belangrijk is als het op filmkritiek aan komt is dat die de gemeenschap van filmliefhebbers aanzet tot discussies, waardoor verschillende perspectieven tegenover elkaar komen te staan. Hierdoor wordt de filmcultuur nooit saai.

Wat zijn dat dan voor debatten en discussies? Dat kan van alles zijn. Recentelijk is er bijvoorbeeld discours over de film POOR THINGS. Het aspect van een baby-brein in het lichaam van een volwassen vrouw ligt bij veel kijkers niet lekker. En al helemaal niet als een groot del van de film wordt besteedt aan het ontdekken van Bella Baxter’s seksualiteit. Dit is bij een aantal kijkers in het verkeerde keelgat geschoten, en beschuldigen de film en regisseur Yorgos Lanthimos van het promoten van pedofilie.

Of je het daar mee eens bent of niet, het delen van meningen en analyses waardoor verschillende perspectieven aan bod komen. Dit draagt bij aan een levendige filmcultuur waarin ideeën worden uitgewisseld en nieuwe inzichten worden verkregen.

Voor filmliefhebbers die veel actief zijn op social media zullen zien dat de film community een eigen taal heeft gecreëerd die voor een gevoel van gemeenschap zorgt, van ergens bij horen. Het stelt ons in staat om onze passie voor film(maken) te delen, om aanbevelingen uit te wisselen en om nieuwe films te ontdekken.

Is filmkritiek nog relevant?

Tegenwoordig heb je met een muisklik toegang tot een waanzinnig aantal films in een even zo groot aantal genres. Platformen als Netflix, HBO Max, Disney Plus, releasen en verwijderen maandelijks talloze films. Omdat dit enorme aanbod ook voor de gevorderde filmkijker overweldigend kan zijn, is de recensent een soort gids, een reisleider met een kompas dat je leidt naar films die de moeite waard zijn.

Bovendien zijn filmrecensies belangrijk omdat ze ons helpen om beter na te denken over films. Op sociale media zien we vaak oppervlakkige meningen, maar filmrecensenten bieden een tegenwicht door hun kritische en diepere analyses. Ze zorgen ervoor dat films niet alleen als entertainment wordt gezien, maar als de kunstvorm die het is, en die net zoals elke kunstvorm, verschillende interpretaties mag hebben.

Kortom, filmrecensies zijn onmisbaar voor mensen die op zoek zijn naar diepgang en kwaliteit in hun kijkervaring. Ze helpen bij het kiezen van films en vormen onze smaak en voorkeuren. Door mee te doen aan gesprekken over films verrijken we onze kijkervaring en bouwen we ook een gemeenschap op van filmliefhebbers. In een tijd vol (des)informatie zijn recensies enorm waardevol. Ze helpen ons om diep in de filmwereld te duiken. Om de rijkdom en het diverse aanbod te ontdekken.

Is filmkritiek nog relevant? Jazeker! Het blijft een onmisbare gids voor het verkennen van de wereld van film. Voor nieuwkomers, maar ook voor de bedreven filmliefhebber.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jan Gerrit schreef:

    Nou heb ik toevallig gisteren “Poor Things” gezien en als ik totaal geen associatie zie dan is het wel dat pedofilie hier gepromoot wordt, wat een grap ! En wat een geweldige film, die rol van Bella Baxter.

Plaats een reactie