Een Blik Op Het Multiversum

Voor elke beslissing die je neemt is er een ander universum waarin je die beslissing niet hebt genomen. Waarin je je paraplu niet vergeten bent, waarin je “ja” hebt gezegd op die ene date. Het fenomeen multiversum is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Marvel-films en series, de briljante film EVERYTHING, EVERYWHERE, ALL AT ONCE – maar ook series als Rick and Morty hebben met het Multiversum gespeeld – maar wat houdt dat Multiversum nou in? En is het echt, of slechts een theorie?

Bron: Foto door Jenna Hamra (Pixels.com)

Wat is het Multiversum? 
Het Multiversum, dus. Talloze werelden die op die van ons lijken, maar op subtiele wijze nét iets van de onze verschillen. Of misschien heel erg verschillen. Een andere term voor het Multiversum is natuurlijk parallel universum. De oude Grieken hadden al een concept van het Multiversum in hun Atomisme filosofie. De eerste keer dat de term Multiversum genoemd wordt is in 1895, door filosoof William James – maar niet in de context die we vandaag bekijken.

Het Multiversum wordt vaak afgebeeld als bellenblaas: talloze bubbels die los van elkaar bestaan in het universum, met de mogelijkheid dat ze met elkaar in contact komen. Rond 2010 onderzoekers, zoals Stephen M. Feeney, beweerden bewijs te hebben gevonden dat ons universum, in het verleden, in aanraking is gekomen met andere universums. Helaas bleek er weinig tot geen bewijs te zijn om die bewering te ondersteunen.

Uiteindelijk draait het allemaal om verschillende theorieën. Zo heeft de Engelstalige wikipediapagina over het Multiversum een hele verhandeling over verschillende verdiepingen (levels) van parallelle werelden, die hoe ingewikkeld ook, toch theorieën blijven.

In De Media
Of het Multiversum nou te bewijzen is of niet, het is absoluut een interessant middel voor de science fiction auteurs en filmmakers. Zo wordt er een parallel universum gecreëerd in de tweede BACK TO THE FUTURE film. In dit geval is het een aftakking van de originele tijdlijn.
In de serie Loki wordt het Multiversum in het Marvel Cinematic Universe geïntroduceerd. In de animatieserie Rick & Morty reizen de personages met behulp van een ‘portal gun’ ook door allerlei verschillende universums.

In Fringe wordt er in het tweede seizoen een parallel universum geïntroduceerd dat veel overeenkomsten toont met het “basis”-universum, maar waar ook belangrijke verschillen zijn; bijvoorbeeld op gebied van technologie.

In het stripreeks en de serie The Flash wordt er gebruik gemaakt van verschillende universums, of verschillende Aardes, zoals zij zeggen. Want de meeste parallelle universums in deze serie zijn een variant van “Earth One”, waar de hoofdpersonen zich bevinden. De eerste keer dat een parallel universum wordt genoemd is in 1961, in A Flash of Two Worlds (#123).

Ook in Netflix’ Stranger Things is het Upside Down een parallelle versie van het stadje Hawkins, alleen dan bewoond door allerlei monsters. In Buffy the Vampire Slayer wordt een aantal keer gebruik gemaakt van een parallel universum; bijvoorbeeld in Normal Again en The Wish. En natuurlijk mag Doctor Who niet onbenoemd blijven: Het tweede seizoen van de revival (2005) eindigt namelijk met iemand die op een parallelle wereld vast komt te zitten. En natuurlijk in seizoen vijf tot zeven (en de Time of the Doctor special) krijgen de personages te maken met scheuren in het universum, waardoor andere universums naar binnen “lekken”.

Het Multiversum is dus waanzinnig groot en uitgebreid, zowel in de media als de wetenschap. En het is zo enorm interessant om over na te denken. Ook historisch: wat als er een parallelle aarde zou zijn waar de atoombom nooit is uitgevonden en dus niet op Hiroshima en Nagasaki gegooid is? Hoe lang zou dan de strijd in de Pacifische oceaan geduurd hebben? De Tweede Wereldoorlog zou dan op zijn minst nog een jaar zijn doorgegaan; de geallieerden hadden een plan voor Japan. Een plan (Operation Downfall) dat uit twee delen bestond: Operation Olympic en Operation Coronet. Het zou de grootste Marine-invasie in de geschiedenis zijn geweest, bedoeld om Japan te laten capituleren. Er wordt geschat dat de oorlog dan pas in 1947 afgelopen zou zijn.

Het had zo anders kunnen lopen. Misschien is het ook wel anders gegaan.

Ergens, in het wijdse en uitgebreide Multiversum. 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Jg schreef:

    Interessant en leuke stof om over na te denken .
    En wat dacht je dan van alle religies die het hier misschien ook wel over hebben ,
    Alleen in niet zulk hip taalgebruik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s