Trotseer De Hitte

Deze blog verscheen eerder (10-8-’20) op Joy2Work.com

Tijdens een hittegolf is motivatie vaak ver te zoeken. Het is te warm om actief te zijn, te warm om na te denken… wat houd je dan nog over? Je dagen doorbrengen met een ventilator in je gezicht? Terrashoppen om de droge keel maar met bier, wijn of fris te smeren?

Bron: Foto door Parker Johnson on Unsplash

Het is moeilijk vechten tegen de hitte. Schaduw, airconditioning of veel water drinken zijn enkel tijdelijke oplossingen tegen de warmte die, hoe langer het duurt, zelfs de donkerste plekjes bereikt. In Zuid-Europa ligt het leven tijdens de warmste momenten zelfs een paar uur stil in de middag, zodat men ’s ochtends en ’s avonds gewoon kan werken. In Nederland, echter, is de hitte vaak slechts een week of twee, drie… hooguit een maand.

Toch lijkt het, met temperaturen van boven de dertig, geen slecht idee om juist de ochtenden en avonden actief te zijn. Sowieso is een middagdutje mooi meegenomen, maar bij het begin van de dag of het vallen van de avond ziet de wereld er ook heel anders uit, dan tijdens de vaste 9-to-5 werkuren.

Misschien vloeit de inspiratie wel makkelijker als de zon langzaam achter de daken verdwijnt en de schaduwen van de nacht zich steeds verder uitstrekken? Het zou zomaar kunnen dat het geheimzinnige ochtendgloren de meest innovatieve ideeën met zich meebrengt!

Vooralsnog zitten we tijdens een hittegolf gewoon ’s middags op het werk, of thuis, of waar dan ook te smachten naar verlossing. En afleiding, vooral. Afleiding van ons brein, dat constant “HET IS WARM” lijkt te schreeuwen, waardoor de gevoelstemperatuur haast overkookt.

Een afleiding die op veel manieren gevonden kan worden. Praten met collega’s, met vrienden, een goed boek lezen of een mooie plaat luisteren. Of je stort je op een idee, een plan, een kleine vonk van inspiratie die je koste wat kost wil uitwerken tot iets moois. Ondanks de hitte en de vermoeidheid die daarbij komt kijken.

Want de energie die je krijgt van dat idee – van die vonk – van die passie die vrijkomt; is vaak genoeg om de grootste obstakels te trotseren.

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Weer even zitten genieten van deze Column, Daan, Dank je wel! Ja het is warm, heel erg warm, zelfs in Zeeland, waar de wind enige verkoeling brengt! XXX Laura

  2. Jangerritboer schreef:

    Mee eens Daan , een siësta is geen slecht idee als het warm is .
    En vooral de vroege ochtend vind ik heerlijk, ochtendgloren lijkt me ook fijn maar daarvoor ga ik dan weer te laat slapen.
    Toen ik nog een busje had en een maand de hort op was , merkte ik dat zodra het donker begon te worden ik slaap kreeg en bij het krieken van de dag uitgerust wakker werd.
    De artistieke , creatieve vonk moet nog komen bij mij, wie weet, leuk jou erover te horen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s