Recensie | Soul (2020)

Muziekleraar Joe Gardner sterft net voor wat hij denkt dat zijn doorbraak als jazz-muzikant zal zijn. Achterna gezeten door een accountant van het Afterlife en vergezeld door 22, een nog ongeboren ziel, probeert Gardner uit alle macht terug te keren.

Bron: iCreateMagazine.nl

Een nieuwe animatiefilm van Disney/Pixar betekent natuurlijk altijd volle zalen. Althans, dat deed het. Nu we alweer bijna een jaar met Corona te maken hebben heeft Disney ervoor gekozen om nieuwe films en series op hun platform te laten verschijnen en maar in selectieve theaters op het witte doek; zo ook de nieuwste film SOUL.

SOUL zit vol soul en jazz en zou zomaar een film van Damien Chazelle (WHIPLASH, LA LA LAND) geweest kunnen zijn, maar is toch echt geregisseerd door Pete Docter (INSIDE OUT, UP) en Kemp Powers. Naast Jamie Foxx, en Tina Fey als “22”, zijn er stemmen van Questlove (frontman van The Roots), Richard Ayoade, Daveed Diggs (bekend als Lafayette / Thomas Jefferson in de musical Hamilton) en Angela Bassett.

Deze film is er een vol levensvragen: wat is het nut van het leven, hoe vind je je doel. Maar vooral wat maakt je gelukkig. In deze wederom geweldig mooi geanimeerde film gaat Gardner (stem van Jamie Foxx) op zoek naar al die vragen wanneer hij dankzij een val op de weg naar een afterlife terecht komt.

Waar INSIDE OUT eenzaamheid en depressie aankaartte, gaat SOUL nog verder het existentialisme in, met interessante denkbeelden over het Before and the Afterlife, en daarmee lijkt de film ook meer gericht op volwassen kijkers dan op kinderen. Desondanks is er ook voor hen voldoende te beleven. De Before-zielen zijn schattig en zouden zo als merchandise verkocht kunnen worden!

Wat de animatie betreft lijkt Disney/Pixar het elke keer weer te flikken. Van de existentiële begeleiders in het Voor en Naleven tot de zielen, tot het pianospelen, waarvan ik vermoed (heb het nog niet gecheckt) dat de vingerzetting ook helemaal klopt. Wat ook mooi is aan SOUL is dat bijna de hele cast afro-Amerikaans is, zonder dat daar ook maar enige nadruk op wordt gelet. Je kijkt gewoon naar de personages, hun cultuur (barbershops, bijv.) en leeft mee met Joe, met 22 en met alle leuke, gekke, interessante bijpersonages.

Ik heb eerdergenoemde Disney/Pixar films als UP, INSIDE OUT, etc. al weer een tijdje niet gezien, maar ik kan me zo voorstellen dat SOUL een nieuwe favoriet zou kunnen worden!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s