Recensie | Weathering With You (2019)

In 2017 verscheen Kimi No Na Wa, beter bekend als YOUR NAME van regisseur Makoto Shinkai. Deze romance met een twist werd terecht bekroond met een hoop prijzen op diverse filmfestivals. Kan WEATHERING WITH YOU de hype rond Shinkai en zijn films voortzetten?

Bron: Screenshot

In WEATHERING WITH YOU volgen we Hokada Morishima. Hokada is weggelopen van huis en gevlucht naar een Tokio waar het altijd regent. Tijdens de overtocht wordt hij door een bizarre storm bijna van de veerboot geslagen. Keisuke Suga redt hem en geeft hem zijn kaartje. Zoekend naar werk in de stad komt Hokada Hina tegen, een meisje met een wel heel bijzondere gave.

Shinkai’s nieuwe film heeft wederom een bovennatuurlijk element. Waar het in YOUR NAME over twee mensen ging die elkaar vonden ondanks een wereld tussen hen in, is deze film iets kleiner opgezet. Hina is een “weermeisje”, een mythisch figuur dat het weer kan regelen. Ze gebruikt haar gave om mensen blij te maken, en om voor zichzelf en haar broertje te kunnen zorgen. Ondertussen wordt Hokada achterna gezeten door de politie.

Hoewel het verhaal me minder raakte dan dat van zijn voorganger, weet Makoto Shinkai weer een schitterend verhaal neer te zetten. Zijn animatie is weer fenomenaal. Elk beeld is met de hand getekend en is af en toe niet van een normaal filmbeeld te onderscheiden. Zeker de beelden van het weer zijn extra mooi. En dat moet ook, als 90% van de film over het weer gaat! Er is zelfs een kook-scène voor de liefhebbers.

In tegenstelling tot YOUR NAME had ik overigens bij WEATHERING WITH YOU het idee dat het verhaal fragmentarischer was. Soms eindigde een scène vrij abrupt, gevolgd door een paar seconden zwart scherm, voordat het verhaal verder ging. Dat haalde me af en toe uit het verhaal. Verder is het een typische Shinkai film.

De beelden horen stuk voor stuk in een museum. Een bovennatuurlijke tienerromance lijkt ook een veel terugkomend gegeven in Shinkai’s films. En toch blijven ze boeien. De stad Tokio, de bijpersonages, de natuur -allemaal hebben ze een eigen invloed op het plot van de film. En, naar Japans gebruik zitten er ook weer twee popsongs midden in de film!

WEATHERING WITH YOU is weer een waanzinnig mooie film. Misschien niet beter dan YOUR NAME, wat een persoonlijke favoriet van me is geworden, maar zeker de moeite waard!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s