Book Tour | Part Eight

Weer een nieuwe plank. We zijn er bijna doorheen! We beginnen maar weer gewoon vooraan en dan zien we wel waar we stranden!

Lize Spit – Het Smelt / Maartje Wortel – Er Moet Iets Gebeuren / Walter van den Berg – Schuld
Ik noem ze maar even De Gouden Drie voor het gemak. De eerste boeken van de toen gloednieuwe uitgeverij DasMag, waarvan Het Smelt toch wel mijn favoriet is. Schult, en de bundel korte verhalen van Maartje Wortel zijn ook goed, maar Het Smelt bleef toch wel een tijdje hangen!

Ad van Liempt – Kopgeld
De subtitel van Kopgeld, is Nederlandse premiejagers op zoek naar joden en over de Nederlandse collaborateurs en hun samenwerking met de Duitsers. Het boek richt zich op de Colonne Heinnecke, een groep mannen die vanaf 1943 betaald kreeg om zoveel mogelijk Joodse onderduikers op te sporen. De ‘jagers’ bestonden vaak uit gewone ‘maatschappelijk mislukte’ Nederlandse mannen die uit waren op macht en geld.

Bill Bryson – Made In America: An Informal History of the English Language In The United States
Bill Bryson – Down Under
Bill Bryson – Notes From A Small Island
Bill Bryson – A Short History Of Nearly Everything

Deze boeken heb ik nog niet gelezen, maar Bill Bryson schrijft geweldig interessant! Hij neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis, cultuur en gewoontes van de landen en plaatsen waarover hij schrijft.

Arjen Lubach – Bastaardsuiker
De schrijver Mattias kan na twee succesvolle romans niets meer schrijven. Hij gaat op zoek naar een manuscript dat zijn grootvader ooit geschreven had. Tegelijkertijd krijgt hij fanmail van het meisje Elin. Een interessant boek over een bizarre familiegeschiedenis. Niet Lubach’s beste boek, overigens.

Bill Bryson – Shakespeare
Weer een Bryson. Dit keer gaat William Shakespeare onder de loep. Wie was de toneelschrijver. Bestond hij echt? Was het één man? Of een collectief? In dit boek wordt een interessant beeld van de schrijver geschetst.

Gerard Ekdom – Ik zal kijken wat ik voor je kan doen
Gerard Ekdom is momenteel één van Nederland’s beste radio DJ’s en al jaren een persoonlijke favoriet van mij, net als Rob Stenders. In dit boek neemt Ekdom de lezer mee door zijn leven en zijn favoriete muziek.

Dylan Thomas – Collected Poems
Simpelweg: verzameld werk van de dichter Dylan Thomas, waaronder één van mijn favorieten: Do not go gentle into that good night.

Markus Zusak – The Book Thief
Een intens spannende en mooie historische roman over de liefde voor literatuur in oorlogstijd.

Olaf Koens – Oorlog en Kermis
Journalist Olaf Koens reist door Rusland en praat met de normale mensen. Rusland is een bijzonder en totaal schizofreen land, maar door de verhalen van Olaf Koens komt het ‘ware’ Rusland toch iets dichterbij.

Peter Geelen – Matthis van Wolpen
De wees Matthis van Wolpen groeit op in een Tempeliersklooster en raakt verstrikt in het einde van de Orde van de Arme Ridders van Christus. In De Paarse Ruiter, Het Gif van Vienne en Vuurdood zijn een mengelmoes van fictie en geschiedenis waarin het einde van de Tempelorde op een briljante manier wordt beschreven en bekeken vanuit Matthis van Wolpen.

Hans Fallada – Een Waanzinnig Begin
De Duitse hoofdpersonages leven na het einde van de Tweede Wereldoorlog in kleine stad in Mecklenburg. De oorlog is wel voorbij, maar nog niet over. Een boek over schuldgevoel en ex-Nazi’s die opnieuw invloedrijke posities bekleden in de veranderende DDR van 1946.

Leo Blokhuis – Het Grote Top2000 Kijk-, Lees -en Luisterboek (a gogo)
In dit boek komen, net zoals in het door Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk gepresenteerdeTop2000 A Gogo, de verhalen achter de muziek voorbij. Bij het boek zit ook een dvd met korte documentaires en twee cd’s met liedjes. Een must-have voor de Top2000 liefhebber!

Richard Greene & Rachel Robinson-Greene – Orphan Black & Philosophy: Grand Theft DNA
Orphan Black was een geweldige serie over klonen. In dit boek bespreken de schrijvers de filosofie achter klonen, de regels die er (ten tijde van de uitgave van het boek) gelden en ethische vraagstukken die ongetwijfeld de kop opsteken. Enorme interessante filosofische vraagstukken, op basis van de briljante serie met Tatiana Maslany.

Ramsey Nasr – Hier Komt De Poêzie
Een verzameling van acht eeuwen Nederlandse poëzie, samengesteld en voorgelezen door Ramsey Nasr. Een mooie bundel vol Nederlandse gedichten die iedereen gelezen/gehoord moet hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s