Book Tour | Part Seven

Plank voor plank kammen we langzaam maar zeker de kast uit. In deze editie hebben we weer een plank vol boeken waar Geschiedenis de boventoon voert…

Ellen Feldman – In de schaduw van het Achterhuis
In de schaduw van het Achterhuis is een fictieve “what if”-roman over wat er zou gebeuren als Peter (van Pels / Van Daan) de oorlog overleefd zou hebben en zichzelf in Amerika opnieuw zou hebben uitgevonden. De onderduik, de oorlog, alles lijkt in het verleden, totdat Anne’s dagboek wordt gepubliceerd.

Melissa Müller – Anne Frank, de biografie
De, of nou ja één van de, biografie over Anne Frank. Net als Carol Ann Lee (Pluk Rozen Op Aarde) heeft ook Melissa Müller haar theorie over wie de acht onderduikers heeft verraden en waarom.

Maartje Wortel – Goudvissen en Beton
Een mooie novelle van Maartje Wortel met Tilburg als decor, met illustraties van Janine Hendriks. Heel beeldend geschreven. Mooie zinnen, ook.

George R.R. Martin – A Game of Thrones
Deel één van de serie. Zoals de oplettende lezer wel al gemerkt heeft, er zit totaal geen methode in de indeling van mijn boekenkast. Zoals ik al zei heb ik deze serie een beetje opzei gelegd omdat de serie mij meer boeide. Misschien, als die afgelopen is in April, dat ik de serie nog eens van voren af aan ga lezen.

Steffie van den Oord – Westerbork Girl
Westerbork Girl is het waargebeurde verhaal de liefde tussen de Duits-Joodse vluchtelinge Hannelore en de Nederlandse acteur en verzetsheld Rob de Vries. Hoewel het waargebeurd is, romantiseert de schrijfster wat mij betreft iets te veel, waardoor de geschiedenis nogal eens op de achtergrond raakt.

Antonio Iturbe – De bibliothecaresse van Auschwitz
De bibliothecaresse van Auschwitz gaat over Dita, die een clandestine bibliotheek runt in Auschwitz, onder de ogen van de nazi’s. Deze acht boeken, want meer zijn het niet, zijn voor haar en haar medekampbewoners van onschatbare waarde. Erg goed boek!

Nescio – De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, Mene Tekeld
“Jongens waren we, maar aardige jongens. Al zeg ik ’t zelf. We zijn nu veel wijzer. Stakkerig wijs zijn we. Behalve Bavink, die mal geworden is.” Dit is het onsterfelijke begin van Titaantjes, van de schrijver Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh), wat Latijn is voor ‘ik weet [het] niet’. Enorm interessante verhalen!

Walter Lord – De laatste nacht op de Titanic
De originele titel van dit boek is A Night To Remember en onder deze titel werd er in 1958 al een film gemaakt met dit boek als basis. Vér voor James Cameron de scheepsramp zou degraderen tot een slap Romeo en Julia-achtig liefdesverhaaltje. De laatste nacht op de Titanic vertelt het verhaal van talloze passagiers die voor hun leven vochten in de nacht van 14 op 15 april 1912. Erg goed!

Hans Achterhuis – Utopie
Filosoof Hans Achterhuis legt uit wat (een) utopie is, het belang van utopisch denken, waar komen utopieën vandaan en veel meer. Dit boek had ik nodig voor mijn eindexamen filosofie op de middelbare school, maar heb ik later zeker nog een keer opnieuw gelezen!

Uit de schrijfcassette van Lodewijk van Deyssel
Pseudoniem van Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm, schreef geweldige essays die iedereen eens gelezen moet hebben.

J.R.R. Tolkien – In De Ban Van De Ring
Mijn (net niet stukgelezen) Nederlandse exemplaar van de Ring-trilogie. Elk jaar lees ik die steevast opnieuw. Sinds enkele weken heb ik ook een Engels exemplaar, dus die is dit jaar aan de beurt!

Jane Hawking – Travelling To Infinity (The true story behind The Theory of Everything)
Dit boek is precies wat de titel al zegt. Het ware verhaal van Hawking en zijn eerste vrouw Jane. Een mooi voorbeeld van hoe werkelijkheid en verfilming soms heel mooi samenkomen en soms ook mijlenver van elkaar vandaan liggen.

Stephen King – Mr. Mercedes
Het eerste deel van de Mercedes-trilogie met gepensioneerd detective Bill Hodges. Wanneer een auto op een groep wachtende werkzoekende mensen inrijdt is dat het begin van een ijzingwekkende zoektocht naar de waarheid. Geweldige boeken, King is wederom een meester in zijn vak.

Jean Thomassen – Kanttekeningen bij de Holocaust
Thomassen, zoon van een voormalig kampgevangene, stelt in dit boek een aantal vragen en zoekt daarop de antwoorden die soms tot schokkende conclusies leiden.

Tom Kitt, Brian Yorkey – Next to normal
Het script en de lyrics van de waanzinnig mooie musical next to normal, over een gezin dat probeert te leven met een moeder met bipolaire stoornis en waanbeelden. Jaren geleden kreeg ik het cast-album in handen en nog steeds is dit een van de beste musicals ooit geschreven.

Sytse van der Zee – Vogelvrij
Vogelvrij beschrijft de jacht op de Joodse onderduikers. Vogelvrij geeft de verraders, de verklikkers en de jodenjagers een gezicht. De rode draad in dit boek is Ton Ahlers, een man die beweert Anne Frank en haar familie te hebben verraden.

Cavan Scott, Mark Wright – Wit, Wisdom & Timey Wimey Stuff: The Quotable Doctor Who
Een leuk boekje vol quotes uit 50 jaar Doctor Who-geschiedenis. Vooral leuk voor de fans!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. leegschrift schreef:

    Best wel zware boeken zijn het. Lees ik ook graag. Boeken die anderen gillend voor weglopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s