Book Tour | Part Six

on

Op deze plank krijgen we weer een mengeling van fictie en non-fictie, geschiedenis en poëzie. We zien Victor Hugo terugkeren, en ook George R.R. Martin. Nog veel meer interessante dingen zullen we tegenkomen.

Cees Fasseur – Eigen Meester, Niemands Knecht
De biografie van Pieter Sjoerds Gerbrandy, Nederlandse minister-president in de oorlogsjaren. Fasseur beschrijft de problemen van het Nederlandse kabinet in ballingschap. Gerbrandy’s botsingen met koningin Wilhelmina, zijn toespraken voor Radio Oranje, door Fasseur’s interessante boek krijg je een vrij goed beeld van deze voormalig minister-president.

Victor Hugo – De Klokkenluider van de Notre Dame
Oorspronkelijke titel Notre Dame de Paris, een waanzinnig mooi boek met als hoofdpersoon een kathedraal. Ja, Claude Frollo, Quasimodo en Esmeralda zijn er ook nog, maar de Notre-Dame is waar alles in en omheen afspeelt.

Gerrit Komrij – Eendagsvliegen
Dagboeknotities, citaten, beschouwingen over bevriende schrijvers, oude aantekeningen… in dit boek van Komrij komt dit alles voorbij. Leuk om eens te lezen, maar vermoedelijk voor Komrij honderd keer meer belangrijk dan voor een doorsnee lezer.

Rob Stenders – Stenders Leesvermaak
Een kijkje achter de schermen van het radioprogramma Stenders Vroeg op 3FM. Leuke, grappige en soms ontroerende anekdotes over de radio, maar ook over muziek en artiesten. Voor elke radioliefhebber een must-read.

Ian Jackman – [H]ouse, Official Guide To The Medical Drama
Een boek over de tv-serie House, M.D., die jarenlang op FOX werd uitgezonden. Een ultieme making of op papier, vol informatie over het ontstaan van het programma, de personages en de medische vraagstukken. Mooi boek.

William Irwin, Henry Jacoby – House and Philosophy: Everybody Lies
Wederom een boek rondom het personage Gregory House uit de gelijknamige TV-serie. Dit keer vanuit een filosofisch standpunt. Socrates, Nietzsche, Aristoteles, talloze filosofen en wijsgeren worden erbij gehaald om het personage te ontrafelen.

David Randall – The Universal Journalist
Ooit was David Randall te gast op de FHJ voor een gastcollege. Geweldige man, kan leuk vertellen. Boek is ook erg interessant.

Arjen Lubach – Magnus
Mijn favoriete werk van Lubach. Merlijn Kaiser ontvlucht Amsterdam voor Zweden om zijn ex te vergeten. Ondertussen probeert hij het mysterie van zijn gestolen identiteit te ontrafelen. Erg mooie roadtrip met af en toe geweldige zinnen.

Daniel Hobbins – Jeanne d’Arc: Het Proces
Ooit werd Jeanne d’Arc berecht en ter dood veroordeeld door de Engelsen in Rouen. Daaraan vooraf ging een heel proces, waar er in 2005 een nieuwe vertaling van uit kwam. Gebaseerd op de originele, Latijnse, aantekeningen. Dit vijftiende eeuwse proces wordt door Hobbins in zowel rechtelijke als historische context geplaatst en is wat droog, maar wel enorm interessant!

Philip Pullman – His Dark Materials Trilogy
Philip Pullman’s boeken The Golden Compass, The Subtle Knife en The Amber Spyglass zijn geweldige fantasyboeken over twee kinderen die een avontuur ingetrokken worden vol heksen en gepantserde beren. BBC is nu bezig om de boeken tot een tv-serie te maken, dus ik ben enorm benieuwd!

George R.R. Martin – A Clash of Kings / A Feast For Crows
Weer twee boeken in de Song of Ice & Fire reeks. Als de serie is afgelopen moet ik toch weer eens al die boeken gaan herlezen. En misschien is er zelfs een kleine kans dat The Winds of Winter dan -eindelijk- geschreven is.

Sarah Kay – No Matter The Wreckage
Kay is een van mijn favoriete dichters (dichteressen? Poets, zoals de Engelsen zeggen, dan maar.) en haar bundel No Matter The Wreckage staat vol met mooie, humoristische, ontroerende, sterke en bijzondere gedichten.

“Lorenzo von Matterhorn” – How I Met Your Mother And Philosophy
Essays over de personages uit de serie HIMYM. Vooral Barney, wat het ietwat eentonig maakt, maar verder leuk om eens te lezen!

Atlas Bij De Wereldgeschiedenis 2: van Franse Revolutie tot heden
Een boekje met kleine kaartjes en nog kleinere teksten waarin geïllustreerd wordt hoe de geschiedenis grenzen verlegt en dergelijke. Erg interessant om te lezen, een (TV-)loep is echter wel aan te raden, want alles is erg klein.

Edmond Rostand – Cyrano de Bergerac (verhaalbewerking Anton Kuyten)
Wederom een van mijn favoriete boeken, vroeger vaak uit de bieb gehaald en dan veel te laat teruggebracht, totdat het eens in de uitverkoop was voor een paar gulden. Geweldig verhaal over de welbespraakte vechter en dichter Cyrano de Bergerac en zijn veel te grote neus.

Isabel Hoving – De Een Na Laatste Dood Van Het Meisje Capone
Ewa Capone is wees en op de vlucht door een dystopische 21e eeuw. Hoving creëert, net als in De Gevleugelde Kat, weer personages waar je door geboeid blijft. Zelfs literaire cliché’s als een “love triangle” worden op een geheel nieuwe, frisse wijze beschreven.

Peter Burke – Eyewitnessing: The Uses Of Images As Historical Evidence
Tot slot dit boekje van Peter Burke nog, over kunst en fotografie als historisch bronmateriaal. Burke stelt o.a. dat afbeeldingen niet alleen reflecties van een plaats en tijd zouden moeten zijn, maar eerder onderdeel zijn van de sociale context waarin ze zijn gemaakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s