Book Tour | Part Three

on

In dit derde deel van de book tour gaan we kijken naar weer een nieuwe plank! Op deze plank staan weer een paar geweldige boeken, maar ook weer een paar boeken waar ik me eigenlijk niets van kan herinneren.

Michael Connelly – De Val
De Val is het vijftiende deel in de Detective Bosch-serie, maar mijn eerste aanraking met de boeken. In dit deel zit Bosch tegen zijn pensioen aan, maar raakt ondanks dat weer betrokken bij twee ingewikkelde zaken die hem tot het uiterste dwingen te gaan. Als je houdt van detective series op TV, dan is Michael Connelly ook zeker een aanrader.

Youp van ’t Hek – YOUP: Mooie woorden
Een boek vol theaterteksten van Youp, van 1995 tot 2014. Het enige minpunt aan dit boek is dat er geen teksten van vóór 1995 in zitten, want hierdoor zitten mijn favoriete shows Alles of Nooit en Scherven er niet in.

Bianca Stigter – De Bezette Stad
De Bezette Stad is, inclusief kaart, een geschreven plattegrond van het Amsterdam van 40-45. Naast de bekende plekken zoals de Joodsche Schouwburg en het Achterhuis, beschrijft Stigter ook hoe de alledaagse bezetting er uit zag, waar distributiekantoren zaten, waar het Parool werd gedrukt en veel meer. Met het toevoegen van een plattegrond wordt dit stukje geschiedenis weer meer tastbaar.

Michel van Egmond – De Wereld Volgens Gijp
Dit is een vervolg op het vorige week besproken GIJP en dit deel gaat voornamelijk over zijn leven na de dood van zijn partner Danielle en hoe hij de zorg voor haar zoontje op zich heeft genomen. Uiteraard gaat het ook weer heel veel over voetbal, komen er talloze bekende gezichten uit die wereld langs en kunnen de anekdotes niet gek genoeg zijn.

Anna Timmerman – Machteloos?
Wederom een boek over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust. Machteloos? zit vol ooggetuigenverslagen van razzia’s, van van deportatie, van verzet, maar ook van heldendaden en van lafheid. Het boek kent geen nieuwe informatie, maar geeft vooral weer hoe de Holocaust voor de buren, dorpsgenoten en andere achterblijvers er uit zag.

Stine Jensen, Rob Wijnberg – Dus Ik Ben
Een filosofisch boek over identiteit in een digitale wereld waar identiteit een soepel begrip is geworden. Erg interessant, maar af en toe vrij droge kost.

Paul Verhoeven, Gerard Soeteman – Zwartboek
Zwartboek is het verhaal van de film. En daar is alles mee gezegd. Er is weinig van waarde aan toegevoegd en als boek los van de film weet ik niet of het interessant genoeg geweest zou zijn om te publiceren.

Barend Toet – Keihard & Swingend, de jongensjaren van muziekkrant OOR
Een biografie van een blad. In dit geval OOR. Vanuit journalistiek oogpunt interessant, maar ook leuk om te lezen als muziekliefhebber. Barend Toet schrijft over de pieken en dalen van ‘zijn’ muziekkrant, van ontmoetingen met muzikanten tot problemen achter de schermen.

Laurence Rees – Auschwitz
Rees’ boek beschrijft het kamp in al zijn gruwelijke en fascinerende details. Van de binnenkomende transporten, de selecties voor de gaskamers, de barakken en de bewakers met hun honden. Auschwitz was een machine en Rees beschrijft nauwkeurig hoe die machine werkte.

Micol Ostow – The Quotable Slayer
Een boek vol citaten uit de show Buffy the Vampire Slayer. Leuk voor de fans en vol gevatte oneliners die in de jaren negentig uit de monden van Buffy, Xander, Willow, Spike, Giles en alle andere personages kwamen. Het boek zelf heeft weinig nut, behalve dat het om de zoveel tijd weer eens aanmoedigt om alle zeven seizoenen van de serie te bingen. En misschien Angel er achteraan!

Loesje: Wees Jezelf En Geef De Wereld Een Slinger
Het jaaroverzicht van Loesje-posters uit 2009. Sommigen zijn leuk, anderen slaan kant nog wal.

J.K. Rowling – Harry Potter & The Chamber of Secrets
Chamber staat bij mij op de tweede plek qua HP-boeken. Prisoner of Azkaban staat op nummer één. Naast het introduceren van plot punten voor in latere boeken, was Chamber heerlijk ongecompliceerd spannend. Geheimzinnige stemmen, een heldhaftig zwaardgevecht en een happy end. Of nou ja, vrolijk genoeg voor een joch dat elke zomer weer naar zijn mishandelaars terug wordt gestuurd.

Gerrit Komrij – In Liefde Bloeyende
Gerrit Komrij duikt de Nederlansde poëzie in en schrijft essays over talloze gedichten, van de twaalfde tot de twintigste eeuw. Waar Domweg Gelukkig een mooie introductie is voor de jongere lezer in de poëzie, is In Liefde Bloeyende een perfecte introductie voor de oudere lezer.

Tim Tharp – The Spectacular Now
Dit YA-boek vond ik vroeger geweldig. Ik zou het moeten herlezen om te kijken of mijn mening veranderd is, maar na het lezen gaf ik het boek bij Goodreads de volle vijf sterren. Het boek is grappig, verdrietig en mooi. En zwaar. En mooi geschreven en in bijna alles het tegenovergestelde van het werk van John Green. Ik kon me indertijd enorm vereenzelvigen met het hoofdpersonage Sutter.

Nicholas Sparks – The Notebook
Iedereen kent The Notebook als dat romantische filmcliché waar vrouwen hun tegenstribbelende vriendje naar dwingen te kijken. Eigenlijk vat dit alle producten van Nicholas Sparks goed samen. Desondanks is The Notebook een leuk supplement voor bij de film.

Gerrit Komrij – Trou Moet Blycken
Het vervolg op In Liefde Bloeyende. Of eigenlijk, een herziene en vollediger versie. Waar zijn voorganger tot de twintigste eeuw ging, gaat Blycken tot de 21e eeuw. Verder: lees dit boek om dezelfde redenen als hier boven beschreven staan!

Lowie van Gorp – KanjerGuusje
KanjerGuusje is het resultaat van een vader die een blog bijhoudt over zijn zieke dochtertje. Deze blogs zijn gebundeld en dit is het resultaat. Soms heel grappig, soms intens droevig, maar altijd erg nuchter. Gelezen als research voor mijn boek.

Vikram Seth – Beastly Tales From Here And There
Een boekje vol dierenfabels in de trend van Aesopus, maar dan moderner. Een soort Indiase Toon Tellegen. Erg leuk!

Baantjer – De Cock en Moord op Termijn
Een zoveelste Baantjer. In de loop der jaren heb ik tientallen van die boekjes gelezen en af en toe kom ik er nog eentje tegen die ik nog niet kende. Het format is altijd hetzelfde, er wordt altijd gezopen bij Lowietje en De Cock heeft altijd het laatste woord. En toch blijven ze spannend.

Simone van der Vlugt – Schijndood
Schijndood is misschien wel mijn favoriete boek van Van der Vlugt. De premise (regressietherapie om nachtmerries te duiden en daarbij een heel vorig leven aanboren) is interessant en is een mooie stap in een wereld die historisch minder belicht is: lepra. Melaatsheid. De leprozen. Wederom zitten er in dit boek interessante personages en gebeurtenissen en komt de geschiedenis tot leven.

Sarah Kay – ‘B’
B‘, of ‘Point B‘ is een waanzinnig mooi gedicht dat populair werd tijdens een Ted Talk en daarom deze mooie blauwe stoffen kaft kreeg. Hier is een link. You’re welcome.

D.B.C Pierre – Vernon “God” Little
Dit is weer een klassiek voorbeeld van een boek waarvan ik bewijs heb dat ik het gelezen heb, maar totaal ben vergeten waar het over ging. Het won in 2003 de Booker Prize en ging over een ‘school shooting’, maar verder ben ik alles straal vergeten. Of dat aan het boek ligt of aan de hoeveelheid andere boeken die ik indertijd gelezen heb zou ik niet weten.

Peter Zantingh – Na Mattias
Na Mattias is misschien mijn favoriete boek van 2018. Het verhaal over de achterblijvers na een zelfmoord en is zo enorm goed geschreven! Een geweldig debuut van Zantingh bij DasMag en een enorme aanrader!

En dat was ‘m weer voor deze week! De volgende week behandelen we een volgende plank! Heb jij nou een andere mening over een boek? Of ben je het ergens roerend mee eens? Laat het weten in the comments below!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s