Book Tour | Part Two

Deze week kijken we weer een plank verder. De oplettende lezer heeft inmiddels al in de gaten dat er geen enkel systeem in mijn boekenkast zit, maar dat maakt niets uit, zolang ik er mijn weg maar in kan vinden! Alright, here we go…

Thea Beckman – Triomf van de verschroeide aarde
Ik had het de vorige week al over historische romans (en Simone van der Vlugt zal, zoals op de foto te zien is, wederom een terugkeer maken, maar Thea Beckman is toch wel de ongekroonde koningin van de historische (jeugd?)roman. Triomf is het tweede deel in Thea Beckman’s trilogie over de honderd jarige oorlog. Thea Beckman blijft geweldig om (terug) te lezen. Ook haar Thule trilogie staat hoog op mijn lijst!

Rob Wijnberg – En Mijn Tafelheer Is Plato
En Mijn Tafelheer Is Plato heeft als subtitel ‘een filosofische kijk op de actualiteit’ en dat is in principe de perfecte samenvatting van het boek. Wijnberg legt de actualiteiten (uit 2010, maar vandaag de dag niet minder actueel), de manier waarop er debat wordt gevoerd en andere onderwerpen, naast de theorieën van diverse filosofen. Ik moet deze nog eens teruglezen, want het is alweer veel te lang geleden!

Bernard Dewulf – Kleine Dagen
Deze novelle van dichter en essayist Dewulf is een poëtische blik op de kleine dingen in het leven van de auteur. Zijn familie, vooral zijn kinderen, zijn het onderwerp van deze prachtig geschreven verhalen. Absoluut een aanrader!

Simone van der Vlugt – Rode Sneeuw In December
Rode Sneeuw speelt zich af tijdens de tachtig jarige oorlog en voert, naast de hoofdpersonen, ook personages op als Willem van Oranje. Ik heb dit boek te lang niet meer gelezen om nog precies te weten wat ik er van vond, maar volgens Goodreads gaf ik hem destijds 4/5 sterren. Deze gaat daarom wederom nog eens op de stapel boeken die ik nog eens moet herlezen!

Annejet van der Zijl – ANNA
Anna is de biografie over Annie M.G. Schmidt, waar de zevendelige dramaserie Annie M.G. op is gebaseerd. Dat u het even weet. Daarnaast is het een bijzonder interessant relaas van een schuchter, dromerig meisje dat zal opgroeien tot Nederland’s meest beroemde schrijfsters. Van der Zijl schrijft vloeiend en verhalend, zodat de lezer niet omkomt in data en feiten, maar de persoon Annie Schmidt echt leert kennen.

Michel van Egmond – GIJP
GIJP is het verhaal van René van der Gijp. Oud-voetballer en commentator bij Voetbal International / Voetbal Inside / Veronica Inside of welke jas de show met Wilfred Gene en Johan Derksen deze keer weer aan heeft. Van Egmond schrijft vol humor over de show achter de schermen (ook terug te lezen in zijn boeken Topshow en Inside). In GIJP lezen we over hoe René zijn inzinking enkele jaren terug heeft meegemaakt. En natuurlijk over voetbal. Op typisch Gijpsiaanse wijze komen we gekke, vreemde, bijzondere verhalen over het ‘wereldje’ tegen waarin team VI zich in begeeft.

John Green – Paper Towns
Misschien komt het omdat ik inmiddels alweer dertig ben, maar ik heb steeds minder met de boeken van John Green. Het genre trekt me gewoon niet meer zo. Daarnaast vind ik, van alle boeken die Green tot nu toe geschreven heeft, Paper Towns verreweg de slechtste. Het boek zit vol cliché’s en personages van bordkarton.

John Green – An Abundance of Katherines
Dit boek gaat over een gast die alleen maar verliefd wordt op meisjes die Katherine heten. De hoofdpersoon Colin is weer een mooi voorbeeld waarom Green’s personages meer weg hebben van bordkarton dan echte mensen. Wederom gaat dit “wonderkind” met een liefde voor anagrams en een “goofy best friend” op roadtrip. Nja, dan heb je ’t eigenlijk wel gehad. Misschien moet ik deze boeken gewoon ‘ns weg doen…

Paulien Cornelisse – Taal Is Zeg Maar Echt Mijn Ding
Hier ga ik niet al te veel over zeggen. Leuk boekje om af en toe ‘ns in te bladeren. Taal is zeker mijn ding, de schrijfster kan ik echter moeilijk verdragen.

Simone van der Vlugt – De Guillotine
Dit keer speelt het boek zich af tijdens de Franse revolutie. Wanneer een adelijke familie wordt opgebroken door de opstandelingen duikt de dochter des huizes onder bij een schoenmakersfamilie, totdat het verleden onverwachts weer voor haar neus staat. Mooi boek!

Renske Jonkman – Zo Gaan We Niet Met Elkaar Om
Een jong meisje leeft met haar schizofrene broer en gaat, als hij verdwijnt, op onderzoek uit. Een bijzonder debuut van Jonkman, maar zeker niet zonder zijn problemen.

Jannah Loontjens – Mijn Leven Is Mooier Dan Literatuur
Met de eerste zin was ik het al vanaf het begin oneens. Toch is dit boek een geweldig interessante, filosofische kijk op literatuur in onze huidige samenleving. Aspecten van lezen, schrijven en gelezen worden komen voorbij. Het boek is enorm nuchter en windt geen doekjes om hoe moeilijk een schrijversbestaan kan zijn, de rol van literatuur en waarom mensen toch steeds willen schrijven.

Martin van Neck – De Titanic
De Titanic is één van de vele boeken die ik over dit onderwerp heb. Het boek is een verzameling verhalen over het schip en de ramp. Van reddingsboot nr. 6, met de “Unsinkable” Molly Brown, tot aan een verpleegster die niet alleen de ramp met Titanic overleefde, maar ook later die van haar zusterschip Brittanic.

George Mann – Doctor Who: Engine of War
Engine of War is een boek over de Time War, de grote oorlog tussen de Time Lords en de Daleks met de War Doctor (gespeeld door John Hurt in de 50th Anniversay episode) als hoofdpersoon. Het boek was gepubliceerd rondom deze 50ste verjaardag van de serie en is in die context best te doen. Voor het betere werk verwijs ik echter naar de Doctor Who hoorspelen van Big Finish.

Sytse van der Zee – Zuidwal
Zuidwal is het verhaal van een Nederlandse seriemoordenaar. Ik heb dit boek te lang geleden (in 2014) gelezen om nog te weten wat ik er precies van vond, maar bij Goodreads kreeg het indertijd 3/5 sterren, dus ik zal deze binnenkort ook nog wel ‘ns teruglezen.

John Green – Looking For Alaska
Blijkbaar heb ik alle John Green boeken op één plank staan. Mooi, dan heb ik daar binnenkort wat meer ruimte! Looking For Alaska vind ik echter één van Greens betere boeken. Ondanks dat ook LFA lijdt aan de John Green-manier van schrijven (personages die spreken alsof ze wijze filosofen zijn, kartonnen personages en zijn favoriete soort vrouw (blijkbaar): de manic pixie dream girl.) vind ik het tonnen beter dan de vorige twee Green-boeken op de plank.

Victor Hugo – Les Misérables
Ik heb het al vaak genoeg over dit boek gezegd. Het blijft één van de beste boeken ooit gelezen. Deze Engelse versie, in deze uitvoering, heb ik puur gekocht omdat het er geweldig uit ziet!

Cavan Scott & Mark Wright – WHO-ology
Een encyclopedie van alles Doctor Who. Wederom uitgegeven rond de 50ste verjaardag. Vooral gedenkwaardig omdat ik het boek gekocht had op vakantie in Schotland.

En dit was de tweede plank! Nog tien planken te gaan!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s