Book Tour | Part One

on

Ik heb altijd enorm veel boeken gehad, over allerlei verschillende onderwerpen, in diverse (maar vooral de Nederlandse en Engelse) talen. Het leek me leuk om in een aantal edities eens langs de boeken te gaan die ik in de loop der tijd heb verzameld.

Bert Hagendorp – Ventoux
Ik las het boek nadat ik de film, met o.a. Kasper van Kooten en Wilfried de Jong, zag. Het gaat over een groep vrienden die, jaren na de dood van een van hen, terugkeren naar de berg waar het gebeurde. Wat me het meest bijbleef was -en dat kwam zowel in de film als het boek naar voren- de liefde voor wielrennen. Ventoux was een aardig boek, maar niet heel bijzonder.

George Orwell – Animal Farm en Nineteen Eighty-Four
Orwell’s boeken zijn een must-read. Nineteen Eighty-Four (1984) is een dystopische toekomstroman waar de hoofdpersoon zich los probeert te worstelen van het totalitaire regime waarin hij zich bevindt. Animal Farm gaat over een groep dieren die stuk voor stuk onderdeel zijn van een satirische allegorie voor het communisme. Nineteen Eighty-Four is één van mijn favoriete boeken. 

Thomas Rosenboom – Publieke Werken
Een oude vioolbouwer in Amsterdam weigert uitgekocht te worden door de eigenaren van het Victoria Hotel dat op die plek gebouwd gaat worden. Tegelijkertijd probeert zijn neef, apotheker in Groningen als dokter de arme mensen te helpen. Deze fictieve geschiedenis probeert de gekke huisjes te verklaren die te zien zijn aan de zijkant van het huidige Victoria Hotel. Rosenboom schrijft een enorm interessant boek dat je in één ruk uit wil lezen.

Thomas Verbogt – Als De Winter Voorbij Is
Als De Winter Voorbij Is is een enorm mooi boek over de kleine momenten en hoe een leven daardoor kan veranderen. Verbogt’s boek is erg mooi en heeft en heeft een positieve boodschap voor de toekomst.

Mark Harris – Five Came Back: A Story of Hollywood And The Second World War
Vijf regisseurs (Frank Capra, John Ford, John Huston, William Wyler, George Stevens) uit Hollywood sloten zich vrijwillig aan bij de geallieerden na Pearl Harbor. Ze zetten hun levens en carrières op het spel om de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen. Zowel voor liefhebbers van film als van geschiedenis is dit een enorm gaaf boek. Het verhaal van George Stevens is vooral bijzonder, omdat hij bij de geallieerde eenheid zat die concentratiekamp Dachau bevrijdde. Ook wordt er veel gepraat over propaganda en het effect daarvan.

Robert Galbraith – The Silkworm
The Silkworm, of ‘de Zijderups’, is het tweede boek in de reeks detectives rondom Cormoran Strike en Robin Ellacott. Een intens spannende detective die zich afspeelt in de wereld van de filmsterren en de mode. Galbraith, het alter ego van J.K. Rowling dat nog wél serieus te nemen is, leverde wederom een boek af dat ik in één ruk uit heb gelezen.

Wilhelmina – Eenzaam, Maar Niet Alleen
Een deel van de autobiografie van koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog. Interessant om eens te lezen, vooral vanwege de historische waarde, maar het is niet echt goed geschreven.

Ron Chernow – Alexander Hamilton
Deze uitgebreide biografie van Alexander Hamilton, een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten, gaf Lin-Manuel Miranda de inspiratie tot de hit-musical. Los daarvan is het een bijzonder fijn geschreven relaas van een man die net zo scherp van tong was als van pen en de grondlegger zou zijn van o.a. de U.S. Coast Guard en de Centrale Bank van Amerika. Maar de échte hoofdpersoon blijkt toch Eliza(beth) Schuyler-Hamilton te zijn.

Simone van der Vlugt – Jacoba, Dochter van Holland
Over Simone van der Vlugt kan ik kort zijn, want daar komen nog wel meer boeken van langs. Haar historische romans zijn enorm fijn om te lezen. Zowel haar jeugdboeken, zoals bijvoorbeeld De AmuletSchijndood of Zwarte Sneeuw, als haar boeken voor oudere lezers, waaronder deze, zijn een aanrader.

Cees Fasseur – Juliana & Bernhard
Een interessante, ontluisterende en vooral onpartijdige blik op het huwelijk van koningin Juliana en prins Bernhard, geschreven door historicus Cees Fasseur. Bijzonder ook omdat Fasseur toegang had tot de archieven van het Koninklijk Huis.

Esther Earl – This Star Won’t Go Out
Ik weet niet precies meer wat ik hier van vond, heb het veel te lang geleden gelezen. Het gaat in ieder geval over Esther Earl, een meisje met kanker. Zij inspireerde schrijver John Green tot het schrijven van het boek The Fault In Our Stars.

Arnon Grunberg – Tirza
Ik weet niet goed waarom ik dit boek heb bewaard na de verhuizing. Misschien omdat ik sowieso niet goed ben in het wegdoen van boeken. Grunberg’s Tirza is een boek over een verwarde, zieke man. En daar wil ik het bij laten. De film was niet veel beter.

C.J. Aarts – Domweg Gelukkig In De Dapperstraat
Domweg Gelukkig
is de overbekende bundel met gedichten uit de Nederlandse geschiedenis tot “nu” (mijn versie komt uit ’91). Dit boek is een geweldige introductie in de Nederlandse poëzie. Van “hebban olla vogala nestas…” tot Willem Wilmink.

J.K. Rowling – Fantastic Beasts & Where To Find Them / Quidditch Through The Ages
Deze twee boekjes waren ooit geschreven voor het goede doel en zijn een voorbeeld van hoe de (school)boeken van haar hoofdpersonen in de Wizarding World er uit gezien zouden kunnen hebben. Leuk om eens te lezen, maar niet heel bijzonder.

John McMillian – Beatles of Stones
McMillian’s boek is een interessante blik op de rivaliteit van twee van de grootste rockbands uit de geschiedenis. Een mooi boek vol muziek en rockgeschiedenis en een aanrader voor elke muziekliefhebber.

Tatiana de Rosnay – Haar Naam Was Sarah
Haar Naam Was Sarah is wederom een historische roman die zich in het “heden” en tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelt. Een spannend boek dat een licht werpt op de Franse Jodenvervolging.

En met dit laatste boek zijn we aan het einde gekomen van de eerste plank van mijn boekenkast, en ook aan het eerste deel van deze BOOK TOUR! Ik ben benieuwd wat we nog meer tegenkomen!

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jip schreef:

    Jezus Daan, ik word gewoon jaloers als ik zie hoeveel jij leest. Staan er ook echt kinderboeken in je kast? Misschien heb ik daar nog wat van gelezen🤤

    1. Daan Kusen schreef:

      Denk het niet echt. Misschien ééntje?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s