Fictie | Dessert

on

Zachte popmuziek speelde. Het geluid van etende en converserende mensen klonk om hem heen. Ik veegde mijn mond af met het witte servet dat in niets meer leek op de eerder gevouwen zwaan. Ik nam nog een slok wijn en zocht contact met een ober om de dessertkaart te vragen.

Bron: EntertainmentDesigner.com

De kaart, een gelamineerd A4-tje, was snel gelezen. Ik trommelde wat op de tafel en luisterde naar flarden gesprekken die me af en toe bereikten.
‘Heeft u een keuze kunnen maken?’ De ober, een lange, zwarte man met een dunne snor en een glanzend kaal hoofd, is weer aan de tafel verschenen. Nog één keer speurde ik het menu af en knikte. ‘De chocoladeschelpen met vanille ijs en fruit graag. En heeft u die schelpen ook in witte chocolade?’

De ober knipperde met zijn ogen. ‘Dat moet ik even navragen,’ en hij maakt zich uit de voeten. Vreemd, dacht ik. Het duurde even voordat de ober terug is. Iets in zijn houding was veranderd. Zijn gezicht stond achterdochtig, zijn handen waren verborgen in de mouwen van zijn jasje. ‘Komt u even mee.’ Zijn stem klonk scherp. Waarom? Wat is er aan de hand? Blijkbaar las de man de vragen van mijn gezicht, want uit zijn rechtermouw haalde hij een klein pistool tevoorschijn.
‘Meekomen.’

Ik volgde de ober door de keuken, waar ik door het personeel werd nagekeken. We liepen door een lange gang en namen een houten, krakende trap naar boven. Daar, op een smal overloopje, stond een deur op een kier. De ober klopte vier keer. Een keer kort, twee keer lang en weer een keer kort. Tot zover begreep ik er niet veel van. Van achter een bruine deur klonk, ‘Binnen!’ De kamer die we binnen liepen was nauwelijks verlicht. De lampen aan de muur waren gedimd. Op enkele brede tafels stonden kaarsen. In de verste hoek, bij een groot haardvuur, zat een groepje mannen. Allemaal keurig in zwart pak.

‘Welkom, Zilver, ik heb veel over je gehoord.’ Een nog jonge man met een hoekig gezicht, rossig haar en grijze ogen zette zijn glas whisky op een bijzettafeltje en stond op. Wie is Zilver, vraag ik me af. En wat doe ik hier? Toen kreeg ik door dat de man zijn hand naar me uit had gestoken. Snel schudde ik de hand. De man stelde zichzelf voor als het cijfer ‘drie’, en gebaarde naar een lege stoel. Toen ik zat schonk de ober een glas whisky voor me in. ‘Glenfarclas,’ verduidelijkte Drie.

We dronken even en de stilte werd enkel onderbroken door het geknap van het hout.
‘Ik heb veel over u gehoord,’ zei Drie na een tijdje. ‘spion, huurmoordenaar, een expert in diverse vechtsporten van over de hele wereld, nog nooit verslagen…’ Er klonk bewondering in zijn stem. Nog steeds had ik geen flauw idee wat er gebeurt. Had ‘ie het over mij?
‘…Dank u,’ zei ik daarom maar.

Drie begon aan een lang verhaal, waar ik uiteindelijk uit opmaakte dat hij met een probleem zit wat allen ik kon oplossen. Zijn dochter werd bedreigd en de daders bleken ongrijpbaar voor het personeel van Drie. Of ik daar niet iets aan kon doen? Uiteraard tegen een ruime vergoeding. Omdat het me van af het begin al duidelijk was dat Drie geen man is waar je snel ‘nee’ tegen kon zeggen, knikte ik een keer kort. Zo weinig mogelijk zeggen, dan maak je geen fouten, dacht ik. Drie geeft me informatie en een foto van zijn dochter, een jonge vrouw met golvend rood haar en een stralende glimlach kijkt terug.

Ik dronk mijn glas leeg, stond op en stak mijn hand uit. Drie knipperde met zijn ogen. Ik brak duidelijk etiquette, maar gelukkig leek hij dat juist positief op te vatten. Misschien verwachtte hij het zelfs. Zijn grote warme hand omvatte de mijne. Twee keer op en neer. ‘Ik verwacht veel van u.’

En met die woorden stond ik binnen no-time weer op straat. In de bus naar huis drong het tot me door wat ik me op de hals had gehaald. En dat allemaal vanwege een toetje dat ik niet eens had gekregen!

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jip schreef:

  En? hoe loopt het af!?

 2. mooi stuk Daan!

  met vriendelijke groet,

  Mariëtte van Strien

  ________________________________

 3. mooie sfeer neergezet, leuk verhaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s