Fictie | Bibliotheek

on

Het kostte jaren, ontelbare bedragen en genoeg media-aandacht om in een korte tijd gebombardeerd te worden tot celebrity. Maar ik geloof dat we er bijna zijn. Alles wijst erop. Als mijn vermoedens kloppen, ligt achter deze deur het belangrijkste archief ter wereld!

Bron: Medium.com

Ik fluister wat met mijn collega’s. We zitten in een tunnel, diep –diep- onder een middelgrote stad die ik om veiligheidsredenen niet zal noemen. Ik denk na over de reis die onze vondst afgelegd moet hebben. Helemaal van wat nu Turkije is, naar hier. Duizenden kilometers vol gevaren. Ik word op mijn schouder geklopt. Het is tijd om de deur, een grote stenen gevaarte van een zeker een paar meters dikte, te openen.

Met een oorverdovend lawaai en geschraap wordt de stenen deur zo voorzichtig mogelijk verwijderd. Brokken aarde komen uit het gestutte plafond naar beneden. Ik gebaar naar mijn mensen. Als de tunnel instort zitten we ingesloten. De touwen kreunen, maar na een half uur hebben we een toegang gecreëerd. De muffe geur van papyrus komt ons tegemoet. Dit is het moment!

Onze eerste indruk van de ruimte is die van een kerk. Groots, groter dan we dachten. Met rijen en rijen stenen kasten, vol vakjes waarin rollen en rollen documenten liggen. Een gevoel van intense vreugde gaat door me heen: we hebben hem gevonden! Het bewijs dat de bibliotheek van Alexandrië niet verloren is gegaan! Ja, het gebouw is in vlammen op gegaan, maar de inhoud is gered!

En vrijwel meteen doemt de vraag op: hoe is dit alles hier gekomen? En wáárom? Voorzichtig beginnen we een inventaris te maken. De documenten zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Ik zou haast willen zeggen dat ze nog bijna nieuw lijken! Ik word geroepen. Eén van de mannen heeft iets in zijn hand. In zijn ogen zie ik paniek. Hij roept iets in het Arabisch, ik kan het niet verstaan. We moeten hier weg, hoor ik opeens. Het is een kreet die steeds sterker wordt onder mijn collega’s. Een gevoel van onheil maakt zich van ons meester.

Zwarte magie! Een van de vertalers komt buiten adem op ons af gerend. De bibliotheek van Alexandrië zit vol zwarte magie! Ik lees de snel opgeschreven vertaling en voel de haren in mijn nek overeind komen. Ergens begint iemand te gillen. Een tweede stem, en al snel een derde volgen. We rennen op het geluid af. In een gang staan drie vertalers te trillen op hun benen. Vergeelde vellen liggen aan hun voeten, terwijl bloed over hun wangen stroomt. Hun ogen zijn verdwenen uit de kassen, slechts lege holtes staren ons aan.

Meteen besluit ik om weg te gaan. Voordat er nog meer ongelukken gebeuren! We rennen door het doolhof van stenen kasten. Tegen de kasten aan liggen gemummificeerde lijken, bewaard gebleven in de tijd. Ze dragen Nazi-uniformen. Het lijkt alsof we omringd worden door venijnig gefluister. Wanneer we allemaal uit de ruimte zijn overleg ik snel met mijn collega’s. Een beslissing is snel gemaakt onder de archeologen en niemand heeft bezwaren. We gooien explosieven de bibliotheek in en plaatsen de rest strategisch aan de ingang van de tunnel en maken dat we weg komen.

Boven ontsteken we de boel. De explosie laat de grond trillen. De zon schijnt warm op ons neer. We kijken elkaar aan. Niemand zegt iets. Allemaal zijn we opgelucht. Het geheim van de Bibliotheek zal nooit weer ontdekt worden.

Wanneer ik mijn hotelkamer in loop en mijn rugzak afdoe, schrik ik. Een stuk papyrus is aan mijn rugzak blijven hangen. De tekst lijkt koptisch, het schrift is klein en dicht op elkaar. Plotseling voel ik een kilte, die van mijn het papier en mijn handen traag omhoog klimt.

Langzaam worden mijn vingers zwart…

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jan Gerrit schreef:

    Spannend Daan, goed geschreven !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s