Recensie | The Favourite (2018)

Van regisseur Yorgos Lathimos (THE LOBSTER, THE KILLING OF A SACRED DEER) verscheen eerder dit jaar een donkere komedie rond het waargebeurde verhaal van een rivaliteit rondom de Britse Queen Anne.

Bron: LwLies.com

Wanneer, in 1708, Abigail Hill (Emma Stone, LA LA LAND, Maniac), een aan lager wal geraakte jonge edelvrouw, werk komt zoeken aan het hof van Queen Anne, bij haar tante Sarah, de Gravin van Marlborough en vertrouweling van de vorstin, ontstaat er een strijd tussen de twee vrouwen. Onderwijl wordt er oorlog gevoerd met Frankrijk, waar Sarah’s man, de graaf van Marlborough (gespeeld door Mark Gatiss (bekend van zijn rol als Mycroft Holmes in BBC’s Sherlock), in vecht. Wat volgt is een sneaky gevecht tussen tante en nicht om de aandacht van de koningin (Olivia Colman, Broadchurch).

Het is de tijd van de pruiken, mannen in schmink en vrouwen in zware jurken. Mannen gaan vechten op een slachtveld of in de politiek, vrouwen zijn er om mooi te zijn. Tenzij je bevriend bent met de koningin. De jonge Abigail merkt al snel dat haar tante alle macht in handen heeft door de zwakke en soms labiele koningin goed te bespelen. Met de weelderige kleding, de mooie decors en het gekonkel tussen Abigail en Sarah krijgt alles een beetje een Downton Abbey-sfeertje. Je mist nog net sarcastisch commentaar van Dame Maggie Smith.

Olivia Colman als Queen Anne is zowel ontroerend als vrij aangezet. De kleine momenten, bijvoorbeeld die waarop Anne met haar konijnen (vernoemd naar haar overleden kinderen) speelt is erg mooi gedaan. De hysterische momenten waren voor mij echter dan weer iets over the top en soms wat irritant. Rachel Weisz speelt Sarah als geboren intrigante. Op slinkse wijze weet ze haar koningin te beïnvloeden, op politiek vlak, maar ook privé. Haar frustratie wanneer de koningin meer aandacht aan Abigail geeft, is voelbaar.

Emma Stone’s Abigail is oplettend, geslepen en doet qua intrige niet onder voor haar tante. Hoe ze bij de koningin in ’t gevlij komt is sneaky en wanneer ze haar rivale Sarah (tijdelijk) uitschakelt, blijkt ook dat ze nergens voor terugdeinst. Stone geeft Abigail, die dankzij haar connecties aan het hof al snel opklimt als Baroness Masham, veel kleur. Je ziet hoe ze zich van dienstmeid vast bijt in de relatie van Sarah en Anne en er alles aan doet om er een wig in te drijven, onderwijl toch nog steeds sympathiek overkomend. Op één sadistisch moment na dan.

Mark Gatiss en Nicholas Hoult (ook bekend als Beast in de nieuwe X-Men trilogie) als Chief Minister Robert Harley komen minder aan bod, maar spelen hun rol met verve. THE FAVOURITE is alles wat de titel belooft. Een tragikomische strijd om wie Queen Anne’s favoriet is. Het script, deze keer niet van regisseur Lathimos, maar van Deborah Davis en Tony McNamara, is heerlijk vilein, expliciet en absurd en de cinematografie van Robbie Ryan met lange gangen en bijzondere camera hoeken komt zowel wijds als claustrofobisch over.

THE FAVOURITE is een bijzondere film die alleen al voor ontwerp en cinematografie van mij zeker een Oscar mag ontvangen! Colman, Weisz en Stone spelen de sterren van de hemel. Ook de soundtrack, met een titelnummer van Sir Elton John, maar voornamelijk veel kamermuziek met veel klavecimbel, halen de achttiende eeuwse sfeer nog meer naar voren. Daarnaast lijkt de titel perfect gekozen om een gooi te doen naar Beste Film tijdens de Academy Awards.

Rating: 8/10

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jip schreef:

    Klinkt leuk. Moet ik maar eens gaan bekijken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s