Fictie | Ongrijpbare Herinnering

on

De overbekende geur van bier en eten komt hem al tegemoet als hij de donkere pub in stapt. Zijn ogen moeten even wennen aan het verschil met buiten. Het is zaterdagavond en de kroeg is vol.

Bron: Tumblr.com

Hij zwaait naar de barman en wijst naar boven. Een duim omhoog krijgt hij als antwoord. Een smalle, steile trap leidt naar een soort van gelagkamer. Hier is het een stuk rustiger. Het crèmekleurige behang, de houten lambrisering en de gaslampen creëren een sfeer van authenticiteit waar eigenlijk alleen nog de toerist in trapt. Hier en daar zitten al wat mensen te eten. Fish en chips, met grote vazen bier.

Hij loopt naar voren, zoekt een plaatsje bij het raam, doet hij zijn jas uit en hangt hem over de rug van een stoel. Een blik op zijn horloge vertelt hem dat hij te vroeg is. Buiten glanst het asfalt in de regen die nog zachtjes naar beneden valt. Een taxi raast voorbij. Hij bladert, zonder echt iets te lezen, door het menu. Bij een langslopende ober bestelt hij een sixteen ninety-eight. Terwijl hij op zijn bier wacht, luistert hij naar het geroezemoes om zich heen. Zijn telefoon trilt. Een whatsapp-berichtje kondigt de komst van zijn vrienden aan.

Een eeuwigheid geleden lijkt het. Iedereen was druk met werk of gezin of allebei. Enthousiast wordt er omhelsd en op de schouders geklopt. Het voelt alsof er geen tijd is verstreken. Grappen van toen doen het nog net zo goed. Anekdotes worden opnieuw verteld en het bier vloeit rijkelijk. De hele wereld bestaat weer even uit deze zes vrienden, rond twee kleine bij elkaar geschoven tafels in een oude pub.

Een beetje geschrokken kijkt hij op. Zijn glas bier is inmiddels doodgeslagen. Om hem heen is het drukker geworden. Het geluid komt hard binnen, alsof iemand de volumeknop opeens open zet. En hij is weer alleen. Alleen met een ongrijpbare herinnering.

 

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jip schreef:

    Mooi geschreven Daan.

  2. Esra schreef:

    Mooie wending op het laatst. Ik krijg er alleen wel een beetje meelij van…

  3. Laura van der voorde schreef:

    Daan, ik had je columns al een tijd niet gelezen, soms komt het er niet van… maar weer in je zo beeldend verhaal gedoken. Dank!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s