Fictie | Oudejaarsavond

on
Nog vol van het diner hangen ze uit te buiken in stoelen en op banken. Op het tafeltje staan halflege koppen koffie en thee. De radio staat aan en brengt hen nummer voor nummer dichter bij het einde.

Bron: OSR.org
 
Er wordt druk gepraat over het afgelopen jaar. Herinneringen worden opgehaald, anekdotes verteld. Op de achtergrond staat een druk gebarende cabaretier op mute. Buiten wordt al af en toe wat knalvuurwerk afgestoken, als voorbode voor het grote werk waarmee de mensen al decennialang het nieuwe jaar inluiden. Het is bijna negen uur. Nog drie uur te gaan.
Op de radio na is het doodstil. Het huis is leeg. Op het aanrecht staat een bakje met appelbeignets van een plaatselijke supermarkt. Af en toe trillen de ramen in hun sponningen als er een prematuur afgestoken stuk vuurwerk ontploft. Hij zit achter zijn computer, zijn gezicht verlicht door het scherm. Naast de computer staat een leeg blikje Cola Zero. Op het beeld glijden updates voorbij; momentopnames van mensen die samen feest vieren. Nog twee uur te gaan.

Er staat een paard in de gang. Althans, dat wordt er luidkeels en vals gezongen, dus dan is het waar. Wat er écht in de gang staat is simpeler: kratten bier. Iemand hangt uitgeteld in een plastic stoeltje. Verderop zitten er vier mensen aan een tafeltje te kaarten. Een paar proberen televisie te kijken en draaien het volume steeds ietsje hoger om boven het gezang uit te komen, resulterend in een schreeuwfestijn tussen de talkshow-host en wie er op dat moment luidkeels een smartlap produceert. Nog één uur te gaan.

Felle kleuren stijgen boven de daken uit. Er hangt een geur van buskruit. Kinderen, in pyjama met daarover een dikke jas, rennen elkaar met sterretjes achterna. Er klinkt gebeier van een kerkklok. Overal worden handen geschud en zoenen uitgedeeld. Een groepje jongeren staat te roken rond een draadloze speaker. Af en toe gooien ze achteloos een rotje de straat op. Een jongen en een meisje staan gearmd naar het vuurwerk te kijken. Haar hoofd rust op zijn schouders. Ze zegt iets waar hij om moet lachen. Het is de eerste dag van een nieuw jaar.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jan gerrit boer schreef:

  Hé Daan ,
  Gelukkig nieuwjaar 🍀🍀
  bedankt voor je verhalen in 2018 !

  Een goede sfeer beschrijving van het einde jaar gebeuren,
  Ik verheug me op wat er allemaal in 2019 uit je pen komt ….

  Groet JGB

 2. Esra schreef:

  Dit is best een accurate beschrijving van mijn jaarwisseling 😉 Gelukkig 2019! (beter laat dan nooit)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s