Hoe J.K. Rowling Haar Eigen Werk De Nek Om Draait

Als zoveel kinderen die jong waren in de jaren negentig ben ik enorm bekend met het werk van schrijfster Joanne Rowling. Sinds het verschijnen van Philosopher’s Stone / Steen Der Wijzen in 1997 was ik fan. Toen in 2007 dan Deathly Hallows / Relieken van de Dood verscheen was dat een afscheid van tien jaar Harry Potter. Hoewel ik het zevende boek in het begin geweldig vond, ontstonden bij het herlezen toch de eerste scheuren. Scheuren die tot de dag van vandaag nog steeds dieper reiken. Veel heeft weinig te maken met de originele serie, maar meer met de schrijfster en de franchise. Met de release van de tweede Fantastic Beasts film THE CRIMES OF GRINDELWALD, doemt bij mij de vraag op: Is J.K. Rowling haar eigen creatie langzaam maar zeker de das om aan het doen?

Bron: Bedwalls.co

Het was na de release van boek zeven dat J.K. Rowling zei dat ze klaar was met Harry Potter. Wat op zich prima te begrijpen was. Dat ze zich daarna (voor het goede doel!) zou laten verleiden tot een kleine prequel over een jonge James Potter en Sirius Black was leuk om te lezen. En toen ze tijdens een Q&A vertelde dat Dumbledore homoseksueel was, was dat eigenlijk best logisch.

Maar ergens daarna ging er iets compleet de mist in: Rowling kon haar eigen werk niet met rust laten. Steeds moest er iets bij verzonnen worden of worden genuanceerd dat totaal in tegenspraak was met eerder geschreven materiaal. Zo zouden Ron en Hermione een slecht huwelijk hebben en Harry/Hermione een veel beter paar geweest zijn. Nu mag je als schrijver rustig een mening hebben over je eigen werk, daar is niets mis mee. Maar ga wat geschreven (en miljoenen keren is gelezen) niet achteraf nog eens teniet doen. Daar krijg je alleen maar twitter fights van.

Het moment dat het mis ging is achteraf misschien heel goed te vinden, namelijk in de epiloog van boek zeven. Als je het als schrijver een goed idee vindt om een kind ‘Albus Severus’ te noemen, heb je dan niet een hekel aan je eigen werk? Dat gaat tegen alles in wat je personage(s) hebben doorgemaakt de afgelopen zeven boeken. Dumbledore heeft Harry zijn hele leven gemanipuleerd, hem ondergebracht bij mensen waar de kinderbescherming al lang op de stoep had gestaan en dat allemaal om het joch klaar te stomen om uiteindelijk zijn eigen dood tegemoet te lopen. En daar noem je je tweede kind dan naar. Om over Snape nog maar te zwijgen. Ja, die was opeens toch aan de goede kant. En dan moet je zes jaar mentale en fysieke misbruik van niet alleen Harry, maar al zijn studenten die niet in Slytherin zaten, maar even vergeten? Albus Severus my ass!

Maar goed. Rowling liet het niet bij die epiloog en was, ondanks haar eerdere uitspraken, nog lang niet klaar met de Wizarding World. Want er kwam een toneelstuk. Jawel. Op West End moest nog even geld getrokken worden uit fans met een verhaaltje dat zelfs de slechtste fanfiction auteur nog niet zou willen publiceren. Harry Potter heeft een midlife-crisis, er wordt wat door de tijd gereisd, Voldemort heeft opeens een dochter en een alternatieve tijdlijn ziet Ron en Hermione niet meer samen. Heeft Rowling toch nog haar zin.

Dit toneelstuk, dat in feite schreeuwde dat alle zeven boeken ervoor er totaal niet toe doen (bijv. regels over tijdreizen die in Prisoner of Azkaban / Gevangene van Azkaban waren vastgesteld werden door het stuk totaal teniet gedaan), werd door Rowling als canon betiteld. Het toneelstuk wordt matig ontvangen: “The Missing Ingredient in Harry Potter and the Cursed Child is Good Writing”, “Harry Potter and the Cursed Child is anything but Magic” en “Harry Potter and the Cursed Child Disappoints Fans”. Kortom, Cursed Child is geen succes.

En dan komen we bij de Fantastic Beasts-films, die ook niet zonder kritiek zijn. To be fair, het eerste deel was best vermakelijk. Helaas ging het tegen het einde mis: de casting van Gellert Grindelwald. Hiervoor werd Johnny Depp uit de kast getrokken. Depp, die tegenwoordig eigenlijk alleen bekend staat als die acteur die enkel nog variaties van Pirates of the Caribbean‘s Jack Sparrow kan spelen (dronken, ongeinteresseerd, klungelig) en natuurlijk om de (mogelijke) mishandeling van zijn ex-vrouw Amber Heard, was niet echt een goede keuze. Ophef op de social media, dus. Niet eens om het kiezen voor Depp zelf, vooral omdat Rowling de casting ging verdedigen.

Maar goed. Toen kwam dit jaar deel twee uit. The Crimes of Grindelwald. Een film waar veel te veel mis mee was. Van slechte CGI en te veel (oninteressante) personages tot, wederom, het teniet doen, het vernietigen van de wereld die Rowling in haar boeken had geschapen. Nadat we gezien hebben waar het gebruik van love potions toe kan leiden, worden ze in FB2 gebruikt om zogenaamd hilariteit te veroorzaken. Daarnaast is de weg die Queenie Goldstein (Alison Sudol) aflegt te onlogisch voor woorden. Om nog maar te zwijgen over de zogenaamde politiek correcte boodschappen uit de film.

Maar de plottwist aan het einde van deze film slaat echt alles. Het personage Credence (Ezra Miller) krijgt te horen dat hij “opeens” familie van een van Rowling’s in Harry Potter al lang gevestigde personages is. Alsof het niets is. Het is te hopen dat Grindelwald Credence op een verkeerd been wil zetten. Echter, als dit serieus is, zal dit de zoveelste nagel aan de doodskist zijn die The Wizarding World of Harry Potter is.

Tot zover een kleine greep uit gebeurtenissen waaruit blijkt dat J.K. Rowling haar eigen werk langzaam maar zeker de nek omdraait. Als zelfs een magische wereld te ongelovig voor woorden wordt, dan is er toch iets goed mis. En, omdat ze ongeveer 1 biljoen pond waard is, zullen er maar weinig mensen zijn die tegen haar ingaan en zeggen, ‘Luister ‘s, Jo, nu is ’t genoeg. Het was leuk, ga nu maar weer iets anders schrijven.’ En dat moet nu toch echt eens gaan gebeuren!

Want één ding moet gezegd worden, onder het pseudoniem Robert Galbraith, schrijft Rowling geweldige detective verhalen!

Edit – 1 januari 2019: Dit video essay, over het fenomeen ‘death of the author’, geeft het probleem van Rowling erg goed weer. 


2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    De Cormoran Strike boeken zijn inderdaad heel fijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s