Tien Films (En Een Documentaire) Die Je Gezien Moet Hebben

Naar aanleiding van de laatste aflevering van de MILLENNIAL MINDF*CK podcast heb ik ook een lijstje samengesteld met elf films (en één documentaire) die, wat mij betreft, vaste kost zijn voor elke millennial en filmliefhebber of die veel voor mij als kijker betekend hebben. In deze lijst komen enkel films voor die tussen 1980 en nu zijn verschenen.

Bron: FilthyRich.es

1. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) – Peter Jackson
Ik had alle drie de delen wel op kunnen schrijven, maar houd het bij het eerste deel. The Fellowship of the Ring is om zo veel verschillende redenen geweldig! De liefde van de makers voor het bronmateriaal is voelbaar in elke scène en componist Howard Shore heeft mijn liefde voor filmmuziek met zijn score voor Fellowship enorm aangewakkerd. Nog steeds kan ik kippenvel krijgen als ik de film(s) terugkijk.

2. Simon (2004) – Eddy Terstall
Ik heb eigenlijk bar weinig met ‘de Nederlandse film’, zoals dat dan heet, maar Simon is toch wel een enorme favoriet. Cees Geel en Marcel Hensema spelen zo waanzinnig goed dat je de gratuite sekscènes, die inmiddels Nederlands erfgoed zijn, maar voor lief neemt. Simon is onderdeel van een drieluik van regisseur Eddy Terstall over Nederland. Simon is ook memorabel door de geniale oneliners.

3. Balto (1996) – Simon Wells
Deze live action / animatiefilm brengt me terug naar logeerpartijen bij opa en oma in Abcoude, waar we ’s avonds altijd een film op VHS mochten kijken. Balto was één van mijn favorieten. De film kwam ongeveer op dezelfde tijd uit als kassucces Toy Story, en is daarom minder bekend. Het verhaal van de sledehond Balto die de lange reis met difterie medicijnen van Nenana naar Nome (Alaska) aflegde. De stemmencast bestond uit onder andere Kevin Bacon, Phil Collins en Bob Hoskins en Jim Cummings. In het Nederlands werd de stem van Balto ingesproken door Carlo Boszhard.

4. The Exorcist (1973) – William Friedkin
Een van de eerste horrorfilms die ik zag, gebaseerd op het gelijknamige boek van William Peter Blatty, vertelt het verhaal van twee priesters die de strijd aangaan met een demon die huist in het meisje Regan. The Exorcist was mijn horror vuurdoop, daarna kwamen talloze films en series als Scream, Nightmare on Elm Street en Halloween, maar het begon allemaal met de legendarische zin “Your mother sucks cocks in hell.” De film, met o.a. Linda Blair en Max von Sydow is nog steeds geweldig om terug te kijken. En Mike Oldfield’s muziek nog steeds even onheilspellend.

5. Good Will Hunting (1997) – Gus Van Sant
Ik ben een enorme fan van het werk van Robin Williams, dus één van zijn films moest ook in dit lijstje. Nu twijfelde ik tussen DEAD POETS SOCIETY uit 1989 en deze. De keuze voor deze film van Gus van Sant is puur op gevoel en gebaseerd op één scene die zo ontzettend goed is gespeeld door Matt Damon en vooral door Robin Williams dat ik hem gewoon even hier link.

6. Utoya: July 22 (2018) – Erik Poppe
Wie mijn recensie heeft gelezen, weet al waarom ik deze film zo ontzettend goed vind. Poppe gebruikt personages om een ijzingwekkend verhaal te vertellen, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat het om een echte gebeurtenis gaat, waarvan overlevenden nog steeds getraumatiseerd zijn. Het niet tot nauwelijks in beeld brengen van de schutter brengt niet alleen een extra spannende dimensie met zich mee, maar laat ook zien dat het niet om die gek gaat.

7. Scott Pilgrim VS The World (2010) – Edgar Wright
We worden overspoeld met comic book films. Marvel en DC strijden al jarenlang een ongelijke strijd, maar geen van beiden kwam zó dicht bij het gevoel alsof je een comic boek op het doek zag als Edgar Wright. Scott Pilgrim neemt zichzelf niet serieus en is daardoor juist serieus te nemen als echte stripverfilming.

8. The Dark Knight (2008) – Christopher Nolan
Aan de andere kant van de stripverfilmingen hebben we Christopher Nolan’s trilogie rondom Batman, waarbij het tweede deel vaak unaniem als beste wordt betiteld. En terecht. De casting van Heath Ledger als the Joker was een gouden zet geweest. Batman vs. de Joker is al jarenlang een strijd die geen van de twee lijkt te winnen. Maar Heath Ledger weet de Joker nieuw en verfrissend neer te zetten, zoals Jack Nicholson dat ooit vóór hem deed, in BATMAN uit 1989, van Tim Burton.

9. Back To The Future (1985) – Robert Zemeckis
Christopher Lloyd als Doc Brown, Michael J. Fox als Marty McFly en een tijdreizende DeLorean DMC. Back to the Future is een klassieke avonturenfilm. Ik heb voor het eerste deel gekozen omdat het toch de beste is. Deel twee en drie zijn ook geweldig, maar halen het niet qua sfeer en nieuwigheid bij dit eerste deel. De introductie van McFly, de futuristische scene van de DeLorean die uit het busje komt, de bliksemscène tijdens de climax en, uiteraard, Thomas F. Wilson als schurk Biff Tannen maken deze film steeds erg leuk om opnieuw te kijken!

10. The Truman Show (1998) – Peter Weir
Jim Carrey leeft een ogenschijnlijk zorgeloos bestaan in een wereld waar iedereen weet dat ze eigenlijk in een show zitten, behalve Carrey’s Truman Burbank. Wat volgt is een spannende ontrafeling van een leven en komt de vraag wat feit en wat fictie is enorm dicht bij huis. Deze satirische science fiction film is gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick en komt uit een tijd waar shows als Big Brother, de Gouden Kooi e.a. nog niet bestonden.

11. SHOAH (1985) – Claude Lanzmann
Een documentaire over de Holocaust, of ‘Shoah’ in het Hebreeuws. Deze documentaire duurt NEGEN UUR, dus je moet er wel wat tijd voor vrij maken, maar is zeer de moeite waard. Alles aan SHOAH is uniek. Er worden geen archiefbeelden gebruikt en in de opnames van concentratiekampen (Auschwitz en Treblinka) zien de kampen er uit zoals ze na de Tweede Wereldoorlog zijn achtergelaten. De documentaire bevat interviews met overlevenden van de Holocaust, maar ook met de daders. Lanzmann gebruik soms een Geenstijl-achtige manier van interviewen, maar weet daardoor wel de meest indringende vragen beantwoord te krijgen. Ook maakt hij gebruik van de verborgen camera tactiek bij het interviewen van oud-Nazi’s.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Nostra schreef:

  Van dit rijtje heb ik er 4 niet gezien (Exorcist, Balto, Simon en Shoah). Vooral die laatste wil ik nog een keer de tijd voor nemen om te bekijken.

  1. Daan Kusen schreef:

   Is zeker een aanrader! Niet eens zozeer vanwege het onderwerp als ook hoe de docu journalistiek gezien in elkaar zit.

   1. Nostra schreef:

    Waarschijnlijk volgend jaar, want het is er nu niet eentje die je lekker in de kerstvakantie gaat zitten kijken…

   2. Daan Kusen schreef:

    Haha nee klopt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s