Fictie | The World Spins Madly On

Het was koud. Weggekropen in dikke jassen haastten mensen zich naar huis. Een waterig zonnetje verschool zich achter de Domtoren. De bomen langs de Oudegracht lieten gele bladeren los. In de verte toeterde een bestelbusje.

Bron: Uitgaanskrant.com

Muziek waaierde vanuit een café naar buiten. Een groep meisjes fietste lachend en pratend over de brug. Het was vrijdagmiddag, vijf uur. Het weekend lonkte. We waren gaar van wederom een dag colleges en snakten naar een biertje. Op het Janskerkhof werd het dagelijkse ritueel voltrokken waarin zoveel mogelijk mensen zich in dezelfde bus probeerden te proppen.

We fietsten door de stad. Ondanks de kou stroomde er een energie door ons heen die alleen ontstaat na het urenlang in de collegebanken zitten. De wind sneed in ons gezicht. We parkeerden onze fietsen op het Domplein en liepen naar Lebowski, waar het al aardig vol zat. Helemaal achterin was nog een tafel vrij en na wat gesleep met stoelen pasten we er allemaal net omheen. Lebowski was een favoriet. De oude banken tegen de muur, de posters en andere gekke dingen aan de muren, de zwarte bar met zijn versierselen en ronde stoeltjes.

We spraken over van alles, we dronken bier en we voelden de warmte langzaam terugkeren in onze botten. Uit een speaker klonk ‘Superfly’, van Curtis Mayfield. Het klonk blikkerig, dissonant, door de andere geluiden in het café. Meerdere rondes bier volgden op de eerste. We bestelden eten. Na het eten kwamen de kaarten op tafel. En de whisky.

Het werd later. Het geluid begon in elkaar over te lopen, of dat door de alcohol of vermoeidheid kwam was niet duidelijk. De warmte was behaaglijk, het gezelschap goed en opeens was ik er niet meer. En tegelijkertijd wel. Ik zat aan tafel, maar ik keek ook naar ons van een afstand. Het duurt even voordat ik me besef dat ik naar foto’s kijk. Dit bezoek aan Lebowski was maanden geleden. Nu is alles anders.

Op de radio spelen The Weepies hun nummer The World Spins Madly On

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Leuke wending 🙂

    En grappig, want in Nijmegen zit ook een bar die Lebowski heet, maar die eerste associatie bleek gelukkig weinig in overeenstemming te zijn met je omschrijving. Zo’n net iets te hippe en vooral te dure bar met te veel niet bij elkaar passende stoelen, krukken en tafeltjes in een te kleine ruimte gepropt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s