Fictie | Verjaardag

De wind liet de ramen trillen in hun sponningen. Buiten was het donker. Voorbij rijdende auto’s wierpen groteske schaduwen de kamer in. Zachte jazz speelde en een boek lag omgekeerd open op de leuning van een bank. Naast de jazz was het ritmisch tikken van een typemachine het enige geluid.

Bron: Filmsupply.com

De telefoon ging over, maar hij liet hem op voice-mail springen. Het was koud, dus hij draaide de thermostaat iets omhoog. Weer rinkelde de telefoon en opnieuw liet hij hem gaan. Even later kwam op het antwoordapparaat een bericht binnen. Hij schoof zijn stoel naar achter, stond op en legde de hoorn van de haak. In het flakkerende kaarslicht keek hij naar het papier in de machine.

De uren gingen voorbij. De klok sloeg tien, elf. De jazz was overgegaan in geruis van de naald op vinyl. Het metalige getik van de typemachine was luider geworden. De kaarsen waren bijna opgebrand. Met een zucht zette hij de laatste woorden op papier en sloot af met een resolute punt. De klok gaf tien voor twaalf aan. Hij stond op en rekte zich uit, liep naar de drankkast en pakte een fles whisky. Uit een keukenkastje pakte hij een bol glas. Hij schonk wat in en liep naar de voorkamer.

De gordijnen waren nog open en de wolken dreven voorbij, waardoor af en toe de maan zichtbaar werd. Hij toastte niemand in het bijzonder en nam een grote slok. Hij draaide zich om en zette het glas op de rand van de piano die tegen de muur stond. Voorzichtig gleden zijn vingers over het ivoor.

De statige, staande klok sloeg twaalf uur. Toen de tijdsmelding voorbij was zochten zijn handen een nieuwe positie en zachtjes speelde hij Happy birthday to you. Het klonk nog lang na door de lege kamer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s