Mijn Favoriete Podcasts (Van Dit Moment)

In navolging van de lijstjes van Michiel Veenstra en anderen, heb ik ook eens mijn favoriete podcasts onder elkaar gezet! Als de lezer zich afvraagt wat een podcast nou precies is, dan zal ik dat ook nog even uitleggen. Een podcast is een audiobestand, een uitzending, die door middel van feeds (RSS, bijvoorbeeld) wordt aangeboden. Hierdoor kun je een nieuwe aflevering van jouw favoriete podcast op elk moment terugluisteren.

Bron: Omdenken.nl

Deze lijst zal zowel Nederlandse als Engelse/Amerikaanse podcasts bevatten! Voor zover mogelijk zal ik proberen te linken, en waar niet mogelijk moet je gewoon zelf even moeite doen en zoeken in iTunes!

1. The Valleycast

The Valleycast is een podcast in de categorie “just friends talking”. Daar zal er later nog een van voorbij komen. The Valleycast is een podcast van The Valleyfolk, bestaande uit Lee Newton, Joe Bereta, Steve Zaragoza en Elliott Morgan. Deze vier vrienden kwamen elkaar tegen bij het nu overleden nieuwskanaal SourceFed, van Philip DeFranco. Als hosts voor die Youtube show waren Lee, Steve, Joe en Elliott goed op elkaar ingespeeld en dat is terug te horen in hun podcast, die gaat over van alles wat ze maar kunnen bedenken.

2. Ondercast

Ondercast is een literaire podcast. Zoals ze zelf zeggen: “de luisterboek variant van een literair tijdschrift”. De podcast verschijnt elke twee weken en zit vol met proza, poëzie, kortverhalen, toneelteksten, interviews en dergelijke. Voor elke boekenliefhebber een lust voor het oor! Aan deze podcast werken literaire namen mee als Dennis Gaens en Lisa Weeda en vele andere.

3. The Hamilcast

The Hamilcast behoeft weinig uitleg. Een podcast rondom de populaire musical ‘Hamilton’ van Lin-Manuel Miranda. Elke aflevering komen er acteurs en actrices uit de Hamilton-wereld om te praten over hun werk, worden hoofdstukken uit de Ron Chernow-biografie over Alexander Hamilton behandeld en in vier speciale afleveringen komt Lin-Manuel Miranda zelf langs! De presentatie is in handen van Gillian Pensavalle.

4. Man, Man, Man, de Podcast

Deze vrij nieuwe podcast is in handen van ex-3FM DJ Domien Verschuuren en zijn vrienden Chris Bergström en Bas Louissen. In de drie afleveringen die tot nu toe zijn verschenen komen onderwerpen voorbij als vakanties, vriendschap en geld. De podcast is er een in de eerdergenoemde categorie “just friends talking” en luistert heerlijk weg, heeft hilarische en ook leerzame momenten.

5. Michiel Met

Als we het over podcasts hebben moeten we die van podvader Michiel Veentra zeker niet vergeten! Elke aflevering gaat dieper in op het fenomeen radio en radiomaken. Gasten als Rob Stenders, Jeroen van Inkel, Edwin Evers en meer komen voorbij. Er is zelfs een hele aflevering gewijd aan een reünie van de geweldige vrijdagavondshow EkstraWeekend met Gerard Ekdom!

6. Klap Van De Molen

Om in de radiosferen te blijven is de volgende podcast die van David Achter de Molen, dj en voormalig zanger van de band John Coffey. David’s podcast gaat over muziek. Hierdoor zijn er veel live reportages vanaf festivals en krijgen we een kijkje in de keuken van Radio 3FM. Daarnaast wordt muziek ook aan de actualiteit gekoppeld (bijv. sport met Mark Tuitert) of wordt er gekeken naar popjournalistiek met Atze de Vrieze.

7. Sør

In Sør kijkt schrijfster Marjolijn van Heemstra terug op haar middelbare schooltijd en vertelt over een bijzondere geschiedenisleraar: meneer Sørensen. In deze driedelige podcast kijken Marjolijn en de geschiedenisleraar terug op die middelbare schooltijd. Marjolijn als linkse schrijfster en meneer Sørensen als rechtse geschiedenisleraar en politicus. De podcast is tot stand gekomen in samenwerking met uitgeverij Das Mag.

8. 30 Minuten RAUW

Deze podcast van Radio 2 dj Ruud de Wild doet precies wat de titel zegt: in dertig minuten interviewt Ruud mensen die hij interessant vindt en die hij beter wil leren kennen. Namen als Thierry Baudet, Arjen Lubach, rapper Fresku en Astrid Joosten komen voorbij en in sneltreinvaart leren we de geïnterviewden beter kennen. Want interviewen is iets waar Ruud de Wild erg goed in is.

9. Over Jou

Toen in mei 2018 het tweede album van zangeres Maaike Ouboter uit kwam, was dat ook de start van de podcast Over Jou. In deze afleveringen praat Ouboter met vrienden, collega’s, bekenden en onbekenden over wie hen geïnspireerd heeft. Elke aflevering is een tweeluik waarin beide personen aan het woord komen. Onder andere cabaretier Jochem Myjer en actrice Hanna van Vliet worden geïnterviewd.

Natuurlijk zijn er nog veel meer interessante podcasts te noemen. Bijvoorbeeld Great Leap Years van Stephen Fry, de Schokkend Nieuws Podcast, of Films To Be Buried WithYou Must Remember This is een podcast over filmgeschiedenis en is erg interessant. Ook mooi is het absurdistische Welcome To Night Vale of de wekelijkse podcast Soundtracking With Edith Bowman, over filmmuziek.

Podcasts zijn weer helemaal terug van weggeweest en ik hoop dat het medium nog veel groter en uitgebreider wordt!

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Ik vind de podcast van Groenteman in de Kast fijn. Gijs Groenteman interviewt mensen uit de cultuursector over hun laatste voorstelling, boek of programma. De podcast van Maaike ken ik nog niet dus daar ga ik in duiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s