Recensie | Eminem: Kamikaze (2018)

Slim Shady is wederom opgestaan! Eminem kwam afgelopen week onaangekondigd met een heel nieuw album! Na het slecht ontvangen REVIVAL, is Marshall Mathers met KAMIKAZE er weer bovenop gekrabbeld?

Bron: DJBooth.net

Eminem is terug en is ouderwets boos op alles en iedereen. Marshall Mathers schuwt niemand. En zeker zichzelf niet. In de eerste track van het album, The Ringer, haalt hij het falen van zijn vorige (comeback)album, REVIVAL, al snel aan. KAMIKAZE heeft niets van zijn voorganger. Halfhartige, poppy deuntjes en samenwerkingen met artiesten als Ed Sheeran, hebben plaats gemaakt voor raps die soms zelfs terug doen denken aan de hoogtijdagen van de Amerikaanse rapper. Als vanouds slaat Eminem stevig om zich heen. De media, de Amerikaanse politiek komen voorbij. Ook collega rappers als Big Sean en Kendrick Lamar krijgen het te verduren.

KAMIKAZE is een toepasselijke titel. Eminem gooit alle remmen los en vliegt als een kamikazepiloot op zijn doelen af. Zelfs als dat doel Eminem zelf is. In Normal is Eminem zich bewust van zijn misogynistische acties in het verleden en neemt zichzelf op de hak. KAMIKAZE heeft enkele geweldige tracks, zoals Lucky You, met rapper en singer-songwriter Joyner Lucas, waarin rappers die ghostwriters gebruiken met de grond gelijk gemaakt worden. Op de plaat Not Alike (ft. Royce Da 5’9) wordt ook ex-producent en viespeuk Harvey Weinstein even fijn aangekaart. Ook erg sterk is de eerdergenoemde openingstrack The Ringer. Mijn favoriet is echter Stepping Stone, een met veel meta-commentaar over het uiteenvallen van de groep D-12.

Toch is KAMIKAZE niet een overweldigend succes. Nummers als Fall, Kamikaze en Nice Guy / Good Guy klinken wat ongeïnspireerd en zijn makkelijk te skippen. Ook de uitsmijter Venom, gemaakt voor de Tom Hardy-film die in oktober uit komt, is geen topplaat.

Aan KAMIKAZE hebben weer veel artiesten meegewerkt. Zo verschijnt BON IVER’s Justin Vernon op The Ringer en is Dr. Dre producent van het album. Rest echter de rote vraag: is Eminem terug, of heeft hij met het album definitief gedaan waar de titel aan refereert?
Een ding is zeker: Slim Shady heeft weer impact gemaakt. KAMIKAZE is een redelijk succes met een paar geweldige tracks, maar ook enkele behoorlijk slechte, brengt hij een redelijke opvolger van REVIVAL uit 2017.

The real Slim Shady is weer opgestaan, maar nog niet helemaal van harte.

Rating: 5,5/10

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Je hebt in elk geval een brede muzieksmaak Daan!

    1. Daan Kusen schreef:

      Ik heb vroeger veel radio gemaakt, dan moet je wel een brede muzieksmaak ontwikkelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s