Fictie | Kapot

De deuren naar de tuin stonden open. Zonnestralen ontsnapten af en toe aan de hoge bomen om dan in poelen in de kamer neer te komen. Een kleine pick-up stond aan, maar de plaat was al uitgespeeld. Enkel het zachte tikken bleef over.

Bron: Function1.com

In de gootsteen stond servies. Een bromvlieg vloog er traag tussendoor. Je zat op de bank met je voeten onder je gevouwen en je armen over elkaar. De spanning van woorden die we niet meer konden terugnemen hing zwaar tussen ons in. Je vingers verscheurden een krant in kleine stukjes, wat meteen de perfecte metafoor opleverde: ook onze wereld was stukje bij beetje versnipperd.

Ik zou, jaren later, nog steeds niet kunnen zeggen waar het fout was gegaan. Of het mijn schuld was, of dat we “gewoon” uit elkaar waren gegroeid. Misschien waren we te verschillend. Zij wilde van alles, terwijl ik alles juist zo lang mogelijk hetzelfde wilde houden. Onze stiltes werden langer. Of werden opgevuld met onbelangrijke dingen, waardoor de stilte die er na kwam precies dezelfde was als dat er aan vooraf ging. Intieme momenten waren niet meer vanzelfsprekend. We ergerden ons aan de kleinste dingen.

Nu zaten we in de ravage van wat, van wie, we waren. Alle uitgesproken en onuitgesproken verwijten lagen op tafel. Misschien wilde ik wel te erg dat alles hetzelfde bleef. Ik dacht dat wat we hadden perfect was, dat niets hoefde te verantwoorden. Zij dacht daar, zo bleek, anders over. Ze wilde weg; reizen. De wereld zien. Ze voelde zich opgesloten in de gang van zaken. Ik vond het impulsief en ondoordacht. Je kon niet “zomaar” met de noorderzon vertrekken, ze had werk, en vrienden hier. Maar hoe meer argumenten ik had, hoe vastberadener ze werd.

‘Is dit dan het einde?’ vroeg ik.
Ze haalde haar schouders op. ‘Zo ziet het er wel naar uit.’
En na die woorden stond ze op, liep naar de slaapkamer en pakte haar tas.
‘Ik loop wel naar de bushalte.’

De deur sloeg dicht. En met die doffe klap was het voorgoed voorbij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s