Recensie | Robin Williams: Come Inside My Mind (2018)

Robin Williams (1951-2014) is bij iedereen bekend. Is het niet door zijn rol als de Geest in Disney’s ALADDIN, dan wel door zijn rollen in GOOD WILL HUNTING of DEAD POETS SOCIETY. En natuurlijk zijn geweldige stand-up shows niet te vergeten. In deze nieuwe HBO documentaire worden het leven en de carrière van Robin Williams onder de loep genomen.

Bron: Tumblr.com

De documentaire, gemaakt door Marina Zenovich, begint met zwart beeld en de stem van Williams die zegt dat we nu het menselijk brein betreden. Dat belooft veel en geeft de kijker het idee dat het niet om een ‘gewone’ documentaire gaat. En dat is deels ook zeker het geval. De documentaire gaat keurig alle carrière-punten af. Van Williams’ toneelschool tot zijn ontdekking en zijn eerste rol als Mork, de alien in de Happy Days-spinoff Mork & Mindy. Naast beelden van opnames en ‘talking heads’ interviews met familie, vrienden en collega’s gaan we in sneltreinvaart Williams’ leven door.

Wat de documentaire sterk maakt is het dieper ingaan op hoe Robin Williams in elkaar zat. Hoe de komiek van stand-upper gekatapulteerd werd naar ster op tv en in de bios en wat voor effect dat op hem had. En hoe er naar Williams werd gekeken door zijn generatiegenoten en vrienden. Zo vertelt David Letterman dat zijn indruk van de acteur was dat hij zoveel energie had dat hij zou kunnen vliegen. Waar andere komieken hun best moesten doen, leek het alsof Williams zweefde.

Dit heeft echter ook nadelen voor de manische Williams. Om te kunnen blijven “vliegen” raakt hij al snel verslaafd aan drugs en alcohol. Opnieuw wordt daar bij stil gestaan door Zenovich en wordt gevraagd: hoe kan dat? Williams’ jeugd komt ter sprake. De relatie met zijn ouders. Zijn moeder, van wie hij zijn komische talent heeft geërfd, zijn vader die voor zijn werk vaak weg was. Het opgroeien als enig kind, ondanks de latere (half)broers. Zenovich laat Williams het verhaal vertellen door handig gebruik te maken van interviews.

De documentaire balanceert werk met intieme beelden uit William’s leven. Bijvoorbeeld van het dopen van zijn zoon, met Superman Christopher Reeve als peetvader. Robin’s kinderen komen ook veel aan het woord, waardoor de persoon Williams nog extra dichtbij komt.
De chronologie in de docu zorgt ervoor dat je als het ware met Williams meegroeit. Interviews met o.a. Zachary “Zak” Williams, Robin’s oudste zoon, zorgen voor emotionele momenten.

Toch is een film die zich adverteert als een blik in William’s geest weinig echte psychologische (be)oordeling te vinden. Hoe briljant hij was op het toneel wordt (soms iets té) vaak herhaald, maar er wordt nauwelijks echt ingegaan op hoe Williams’ privé was. Dit vond ik vooral storend als het ging over Williams’ depressie en Parkinson. Het wordt aangekaart, maar het blijft allemaal wat te flauw. Ik had graag gezien dat er dieper op ingegaan was. Ook Williams’ zelfmoord, een overdosis, had van mij wat meer aandacht mogen krijgen. Maar gezien de medewerking van nog levende familieleden zou dat misschien ook niet heel gepast zijn geweest.

Al met al is ROBIN WILLIAMS: COME INSIDE MY MIND een boeiende en indrukwekkende documentaire van een van de meest getalenteerde komieken van deze tijd. Net als Williams zichzelf nooit helemaal prijsgaf, doet de documentaire dat ook niet. Ondanks dat is het een mooie, ontroerende en ook zeker grappige biografische documentaire geworden.

Rating: 8/10

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Jammer dat ik geen HBO meer heb. En HBO series komen ook zeker niet op Netflix. Dit is iets dat ik graag had willen zien! Robin Williams vind ik namelijk een briljant acteur.

    1. Daan Kusen schreef:

      Robin Williams was een held. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s