Dood Van Een Mentor

In dit artikel in de categorie “verhaaltechnieken” gaan we kijken naar het beroepsrisico van de mentor van de protagonist. In talloze verhalen heeft de mentor, of de wijze oude leraar, geen lang leven. Waarom is dat?

Bron: WhatCulture.com

Deze techniek is een van de bekendere en is ook bekend als Obi Wan Disease. Obi Wan Kenobi was Luke Skywalker’s Jedi Meester en sterft uiteindelijk in A New Hope, zodat Luke nog meer reden heeft om Darth Vader te haten. Eveneens sterft Yoda zodat Luke de enige is met de kennis van de Force. In Star Wars komt deze techniek erg vaak voor. Ook Qui-Gon Jin, Obi Wan’s leraar, sterft in The Phantom Menace. En ook Han Solo in The Force Awakens. De traditie wordt ook voortgezet in The Last Jedi, waar Luke Skywalker sterft na Rey en de rebellen gered te hebben.

In de fantasy komt het sterven van de mentor ook veel voor. Gandalf sterft bijvoorbeeld in The Fellowship of the Ring en is er voor verantwoordelijk dat Frodo aan het einde van het eerste boek slechts met Sam de reis naar Mordor voortzet. Gandalf komt uiteindelijk in the Two Towers weer terug als Gandalf the White (wat overigens weer een heel andere verhaaltechniek is, misschien daarover later meer!), maar neemt vanaf daar meer een leidende rol aan in het gevecht tegen Sauron’s troepen. Het helpen vernietigen van de Ring is niet meer zijn taak.

Ook Albus Dumbledore is een goed voorbeeld. Het hele zesde boek is Dumbledore bezig om Harry Potter voor te bereiden op de taak om Voldemort’s horcruxes te vernietigen en wanneer hij aan het einde van The Halfblood Prince sterft, staan Harry, Ron & Hermione er alleen voor, met slechts de (weinige) informatie die Dumbledore heeft achtergelaten. Ook Sirius Black en Remus Lupin zijn in zekere zin voorbeelden van deze techniek. Sirius en Remus waren een link naar het verleden en Harry’s ouders. 

In de Song of Ice & Fire reeks van George R. R. Martin is de dood van een mentorfiguur nogal eens aanwezig. Syrio Forel, de “dansleraar” van Arya Stark, bijvoorbeeld in het eerste boek, wordt door de Kings Guard gedood. Het personage Arya heeft sowieso veel mentorfiguren die sterven of haar verlaten.
Er zijn ook voorbeelden, bijvoorbeeld in de tv-serie Buffy the Vampire Slayer, waar de mentorfiguur -in dit geval Rupert Giles- zichzelf van het toneel laat verdwijnen. Niet door te sterven, maar gewoon door weg te gaan zodat Buffy kan groeien. Hij komt echter wel weer terug.

De dood van de mentor wordt gebruikt om het personage vooruit te stuwen. Het personage, vaak een Uitverkorene(TM), wordt door de dood van de mentor verder op het pad naar de finale gezet. Soms krijgt de mentor aan het einde nog wel eens de kans om wat laatste wijsheden kwijt te kunnen, bijvoorbeeld als Force Ghost in Star Wars, of in Harry Potter’s kortstondige bewusteloosheid aan het einde van Deathly Hallows.

Als mentor van een held heb je dus dikwijls geen lang leven. Maar wel epische momenten met, als je geluk hebt, een mooie sterfscène. Dat dan weer wel.

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s