Recensie | Sampler (Das Mag, 2018)

Das Magazin was jarenlang de manier voor nieuw literair talent om te laten zien wat ze in huis hadden, zonder dat daar de druk van een debuutroman achter zat. Het tijdschrift is er helaas niet meer. Gelukkig hoeven nieuwe auteurs niet in de kou te blijven staan. Op donderdag 10 mei werd de eerste Sampler geïntroduceerd.

Bron: Parool.nl

De Sampler, met als ondertitel ‘Literair talent anno morgen’, staat vol korte verhalen en leest als een malle. De verhalen verschillen allemaal als dag en nacht en natuurlijk zitten er favorieten in, en daardoor ook verhalen die je minder liggen. Zo schreef Jacco Doppenberg met ‘De Kleine Python‘ een evenzo geniaal als pijnlijk verhaal over een jonge kampioene wedstrijdeten dat nog lang in je hoofd rondspookt. Sofie Lakmaker’s ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit‘ is een hilarisch en nuchter verhaal over hoe de hoofdpersoon als jonge vrouw van in de twintig door het leven manoeuvreert en heeft minder met seks te maken dan je zou denken. Peter Buurman schreef in Testbeeld hoe de lerares Frans van de hoofdpersoon met huis en al in een zinkgat verdwijnt. Het verhaal bevat een geweldige spanningsopbouw die (helaas) niet helemaal goed tot uiting komt.

In het laatste verhaal (‘Lonely women  in ****** are waiting for you.‘), van Rashif El Kaoui, zoekt een jongen een geschikte escort voor een paar uur, maar beleeft een veel bijzondere avond dan hij had gedacht. Het verhaal is prachtig geschreven en heeft een bijna hallucinante conclusie.
Er zijn echter ook verhalen die minder of niet overtuigen. Zo heeft Pete Wu’s ‘En we zouden nooit meer stoppen‘ een bizarre cult-achtige setting met allerlei bizarre rituelen met voedsel. Geweldig om de gedachtengang van de hoofdpersoon te volgen, maar er komt niet echt een bevredigende conclusie.

De illustraties op de cover en bij de verhalen zijn overigens van de hand van Joost Stokhof, en zijn een erg leuke toevoeging aan wat een prima eerste editie van de Sampler is geworden. Niet alle verhalen zijn even interessant, maar geen van alle zijn ze slecht. Ik zou in ieder geval van alle acht auteurs ooit nog eens wat willen lezen!

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s