Fictie | Aan De Gracht

De dag is op zijn warmst. De lucht is strakblauw, vogels zingen in de bomen en alles lijkt in slow-motion te gaan. Water klotst zachtjes tegen de kade. In de verte krijst een meeuw. Over de gracht tuft sloom een sloep vol studenten.

Bron: Care4More.com

Met zijn allen hebben we twee bankjes aan de kade, in de schaduw, bezet. Een aangebroken sixpack Grolsch staat in de schaduw en uit een draadloze speaker klinkt muziek. Uit mijn broekzak vis ik een verfomfaaid pakje sigaretten. Ik pak er eentje uit en geef het daarna door. Er wordt me een aansteker aangereikt. Ik kijk hoe de sigaret vlam vat, hoe het vuur feller brandt als ik inadem. Blikjes bier worden uitgedeeld en open gemaakt.

We lachen om anekdotes, verhalen die we door en door kennen, maar die bij elke hertelling weer tot leven komen. We waren jonger, de wereld lag aan onze voeten en we leken onoverwinnelijk. Een klap op mijn schouder, een arm om mijn nek, getik van blikjes tegen elkaar. Af en toe wordt het gesprek onderbroken om luidkeels mee te zingen met het nummer dat voorbij komt. Vanuit mijn ooghoeken zie ik haar praten en lachen. Haar rossige haar valt over haar schouders. Af en toe veegt ze een lok achter haar oor.

We eten bij de frituur. Met zijn zessen passen we net om het witte tafeltje. Ze zit naast me. Haar knie raakt de mijne. Af en toe kijken we elkaar aan en lachen. Uit de radio, die iets te hard staat, klinkt Tienduizend Zwaluwen van Spinvis. Na het eten wandelen we rustig door de stad. De zon is achter de huizen verdwenen en het koelt langzaam iets af. Ze komt naast me lopen en de vingers van haar rechterhand haken zich in mijn linker.

We eindigen rondom de vuurkorf in de tuin. De vlammen worden uitbundig hoog opgestookt. In de lucht worden langzaam wat sterren zichtbaar. Ik neem een hijs van de joint die me wordt aangereikt en laat het lome gevoel over me heen rollen. Alles staat stil. De vlammen zijn bevroren, het flesje bier hangt halverwege de mond in de lucht. Het is een moment. Slechts een foto in een album. Een herinnering. En het is lang voorbij.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Toffe wending aan het eind!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s