Autismeweek 2018: Luisteren Naar Autisme

on

De afgelopen week, van 31 maart tot en met 7 april (met op 2 april Wereld Autismedag), was het Autismeweek. Deze week wordt jaarlijks georganiseerd door de NVA (Nederlandse Vereniging Voor Autisme), om meer aandacht en begrip voor mensen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) te genereren. Het thema van de Autismeweek 2018 is Luisteren Naar Autisme. In deze hoedanigheid hebben door heel Nederland allerlei bijeenkomsten plaatsgevonden. Er worden workshops en lezingen gegeven, maar ook, zoals in Utrecht, een mogelijkheid voor autisten om te speeddaten. Ter afsluiting van de Autismeweek zag ik de documentaire ROMIJN in bioscoop Lumière, Maastricht.

Bron: MaastrichtNet.nl

Romijn is elf jaar, houdt van Frozen en Super Mario, van cola en hij is klassiek autist en zwakbegaafd, zo vertelt zijn zus en filmmaker Lotte in haar voice-over. In iets minder dan een uur maakt de kijker kennis met Romijn. Waar hij tegenaan loopt, wat hij gaaf vindt, maar ook hoe zijn omgeving, zijn ouders en oudere zus, omgaat met zijn beperkingen.

Filmmaker Lotte Peters, nu achttien -tijdens het maken van de documentaire zeventien, is geen onbekende in de Nederlandse filmwereld. Al eerder maakte ze indruk met een korte thriller, die genomineerd werd voor het Nederlands Film Festival. De documentaire ROMIJN kwam oorspronkelijk tot stand als profielwerkstuk. Hierdoor is het niet alleen een kijk in het leven van Romijn en zijn familie, maar zit de vijftig minuten durende film ook vol met informatie.

De documentaire volgt Romijn die van de basisschool naar het VSO (Voortgezet Speciaal Onderwijs) gaat en op een vakantie naar Italië. In interviews komen Romijn’s leerkrachten aan bod en een specialist op het gebied van ASS. En natuurlijk Romijn (en Lotte)’s ouders. Die interviews, aan de keukentafel, geven niet alleen inzicht in Romijn, maar ook in het leven van de ouders die een kind als Romijn zo goed en zo kwaad als dat kan proberen op te voeden.

Wat de film ook intiem maakt is dat de filmmaakster er niet voor terugdeinst om close-ups te gebruiken als het om Romijn gaat. Een blik zegt meer dan duizend woorden, ook bij kinderen / mensen met autisme, en dat is hier ook goed te zien. ROMIJN is een mooi portret van een jongen die ondanks zijn beperkingen en zijn eigenaardigheden vol plezier en humor zit.

Na afloop van de documentaire was er nog gelegenheid voor een Q&A met Lotte Peters. Naast het feit dat ik het gaaf vindt dat ze dat doet, valt op dat mensen bij Q&A-momenten altijd eerst hun eigen levensverhaal opwerpen. Dit gebeurde vandaag een enkele keer, maar het gebeurt ook vaak in programma’s als College Tour. Waar zou zo iets vandaan komen?

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s