Boekupdate 6: Alles Op Zijn Kop

on

Het is al weer even geleden dat ik weer een boekupdate plaatste. Er is intussen veel gebeurd en er gaat nog veel meer gebeuren rondom mijn boek-in-wording. Ze zeggen wel eens één stap vooruit is drie stappen terug.

Bron: TheOdisseyOnline.com

Al maanden ben ik met een en hetzelfde manuscript bezig geweest. Lezen, herlezen, schrijven, herschrijven… Totdat het wordt zoals ik het zou willen. Dat kost tijd. En is niet altijd even leuk, want het is een typisch voorbeeld van kill your darlings. Maar de laatste paar weken ben ik niet meer zo tevreden met wat ik nu heb. Ik denk niet dat het slecht is of zo, maar het gaat de kant niet op die ik voor ogen had. En dat heeft verschillende redenen.

De eerste reden is de keus om me in het verhaal vooral op David te richten. In mijn eerste manuscript is hij degene waardoor de lezer alles meemaakt. Ik dacht aan het begin dat dat genoeg zou zijn. Dat ik daarmee alles wel kon laten zien. Echter, de laatste tijd loop ik tegen het obstakel aan dat, wanneer ik me compleet op één persoon richt, ik enorm moet inleveren aan wat de drijvende kracht zou moeten zijn: David en zijn vriendengroep. Door alleen David te volgen heb ik geen tijd en plaats genoeg om die groep vrienden, en de relaties tussen iedereen, verder uit te werken.

Daarnaast ben ik enorm geïnspireerd door boeken als IJstijd van Maartje Wortel en Na Mattias van Peter Zantingh. De schrijfstijl en de manier waarop beide auteurs met hun personages omgaan -zoiets wil ik ook. Misschien niet op precies de zelfde manier, maar wel iets in die richting. Ook kwam ik erachter dat er te weinig gebeurde. Ik had altijd het idee dat David’s ziekte het hoofdplot zou zijn. Dat dat genoeg zou zijn. Maar bij het herlezen en herschrijven vond ik dat eindeloze ziekenhuisbezoeken, hoe nodig ook voor de verloop van die ziekte, gewoon niet interessant genoeg waren.

Ook was ik niet tevreden over de flashbacks en de manier waarop die door het verhaal gestrooid werden. Die kwamen bij nader inzien hier en daar dissonant over. Nu was dat soms precies de bedoeling, maar er waren te veel flashbacks waarbij die dissonantie niet de bedoeling was. En dus moet ik op zoek naar hoe het anders, hoe het béter kan. En dat is leuk, maar ook erg moeilijk.

Gelukkig heb ik in mei een schrijfretraite, georganiseerd door de Schrijversacademie. In het Brabantse Helvoirt heb ik de kans om onder begeleiding van een docent, en door te werken met andere schrijvers, nog meer structuur in mijn manuscript te brengen. Vier dagen lang werken met professionele kritiek en begeleiding is denk ik iets wat ik, op dit moment, goed kan gebruiken!

Tot die tijd ga ik rustig door met schrijven, herschrijven en uitvogelen hoe alles nou precies het beste op zijn plaats past!

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Succes Daan, ik hoop dat je de blokkade doorbreekt. Ik ben benieuwd naar jouw boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s