Spring naar inhoud

Post Scriptum | Corpsballenbak

Het is januari, dus Zwarte Piet is weer naar huis, Groningen is te ver weg en met de zeespiegel is niets mis, volgens Baudet. Er is namelijk iets om ons écht druk over te maken. Waarover? Corpsballen. Of, beter gezegd, aspirant-corpsballen.

Bron: Gatsby.nl

Met alle nieuws over het Groningse Vindicat zijn alle ogen gericht op de studentenverenigingen in heel Nederland. Hierdoor kwam het programma Rambam op het idee om onderkoffer te gaan tijdens de ontgroening. Hiervoor vonden zij vrijwilligers die zich als aspirant-leden bij verschillende corpora, onder andere RSC in Rotteram en UVSV in Utrecht, aansloten. Gewapend met een bril-met-opnamefunctie deden zij mee aan diverse ontgroeningen.

De beelden zijn unaniem schokkend bevonden toen gisteravond de aflevering van Rambam werd uitgezonden. Eerder die avond waren de talkshow-hyena’s bij DWDD het er vrijwel al unaniem over eens dat het niet mocht kunnen. En daarmee was de spreekwoordelijke kous af, zou je denken. Totdat boven water kwam dat Rambam de beelden gemanipuleerd had. Niet met fancy technieken, maar door simpelweg met de context te spelen. Tot zover Journalistieke integriteit.

Er blijft van Rambam’s claims weinig over als er bij Eva Jinek diezelfde avond twee vertegenwoordigers van het UVSV aan tafel diverse claims uit de Rambam-aflevering ontkrachten. Bijvoorbeeld de claim dat er medicijnen afgepakt zouden zijn van een meisje met astma. De eerstejaars in kwestie, ene Bente, sprak deze beelden tegen en vertelde wat er écht gebeurd is. Hierop reageert Rambam vandaag met ‘nieuwe’ beelden en de suggestie dat het UVSV Bente heeft laten liegen op televisie. Goed. Een hoop ‘he said/she said‘-gedoe volgt. Rambam reageert overigens niet op een andere claim, namelijk dat ze een flauwgevallen eerstejaars en een andere eerstejaars en een andere eerstejaars met een (voor de ontgroening opgelopen) hoofdwond als één en dezelfde persoon hebben afgebeeld.

Wat mensen vergeten, terwijl ze de meest onbelangrijke dingen tot #ophef bombarderen, is die hele corpsballenbak ook maar een raar pratend en gek gekleed volkje is. Een beetje zoals Limburgers, maar dan wél verstaanbaar. Maar er wordt wel genetwerkt. Of je nou op de Zuidas werkt, medische, politieke of totaal andere ambities hebt, het studentencorps is wel een plaats waar je contacten legt die handig kunnen zijn voor de toekomst. Dit lijkt mensen nog wel eens te ontgaan als ze vol verve het studentencorps aanvallen.

Dat er iets mis is met de ontgroeningen staat vast. Rambam, dat goud in handen dacht te hebben, vloog echter te hoog en verloor zijn vleugels. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stiekem gefilmde beelden. Wat er écht speelt is dat iedereen maar gelijk moet zijn. In een tijd waar men wetenschappers die waarschuwen voor klimaatverandering weglacht is er een sfeertje ontstaan waar iedereen die niet zijn onderbuikgevoelens volgt gewantrouwd moet worden. Feiten raken hun betekenis kwijt in een riool van ‘fake news’. En daar helpt Rambam niet aan mee. Wie er ook gelijk heeft, hun Journalistieke integriteit is weg. En dat is weer koren op de molen van de Baudetjes en de Wildertjes.

Wat de ontevreden massa vergeet is dat niet iedereen hetzelfde is. Sommige mensen hebben gestudeerd, terwijl anderen aan de lopende band werken. En daar hoort ook het verschil in salaris en invloed bij. Dat is misschien oneerlijk, maar zo werkt het gewoon.

Leven is oneerlijk. Deal with it!

Advertenties

1 reactie »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: