Boekupdate 5: Balancing Act

Het is weer een tijdje geleden dat ik een update postte over waar ik nu met mijn boek, ‘Memento Mori’, ben. In de vorige update had ik het over de vormgeving. Vandaag wil ik het over balanceren hebben. En dan voornamelijk het balanceren van personages.

Bron: FollowingTheNerd.com

‘Memento Mori’ kent maar liefst zes personages die vrij belangrijk zijn, waaronder David, de hoofdpersoon en zijn vriendengroep van vijf. Naast die zes personages zijn er nog een heleboel andere figuren die aandacht eisen. Natuurlijk zou het makkelijker zijn om personages zover te isoleren dat je geen familie er bij hoefde te verzinnen, maar dat is onzin. Want personages worden pas echt als je ze in een omgeving plaatst die het beste uit een personage halen.

Maar het balanceren is moeilijk, want niet iedereen kan elk moment op dezelfde plek zijn. En als je dat wel gaat doen, dan forceer je de boel en ben je nog verder van huis. Zo schreef ik laatst vijf versies van een scène met de hele groep om uiteindelijk bijna iedereen te schrappen omdat de scène daar sterker van werd. Maar ook als je personages niet op laat draven is het belangrijk om ze af en toe te melden, zodat je niet gaat denken van ‘hè, wie was dat ook al weer?’
Hetzelfde geldt voor bijfiguren, zoals die collega’s die in hoofdstuk zoveel zijn geïntroduceerd, daarna nog een paar keer voorbij zijn gekomen, maar nu, omdat het verhaal er niet om vraagt, maar een beetje stof staan te vergaren.

Buiten het idee dat ze op dat moment niet in het spotlicht staan, roepen ze wel om aandacht. En soms heb je ook te maken met natuurlijke (fictieve) relaties. Zoals mensen die je hoofdpersoon al jaren kent tegenover vrienden die meer aan de periferie van de groep hangen. Belangrijk is dan toch om juist die personages ook tijd te geven, zodat de dynamiek binnen de groep duidelijk(er) wordt. Daarom vind ik het altijd belangrijk om een lijstje te hebben met alle personages die je opgevoerd hebt, of nog gaat opvoeren. Dan weet je sneller of je iemand vergeten bent / verwaarloosd hebt.

Ik voel dat ik nu ongeveer op de helft van mijn verhaal ben, met 23894 woorden. Misschien iets verder, maar het is aan het opschieten!

Advertenties

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Wilco Born schreef:

    Pfff meer dan 23.000 woorden, dat schiet lekker op! Ben echt heeel benieuwd naar het eindresultaat! Hopelijk valt het minder tegen dan mijn eerste scenario haha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s