Why We Write

Schrijven is blijven. Een uitspraak die niet bijzonder veelzeggend is, zoals meer rijmende uitspraken. ‘Vol is vol’, bijvoorbeeld, of ‘Op is op’. Dat zegt totaal niks, maar toch lenen we daar betekenis aan die twee, op zich nutteloze, woorden.

Bron: Tumblr.com

Waarom schrijven we? Dat is de vraag waar we vandaag een antwoord op gaan proberen te vinden. Want wáárom schrijven we eigenlijk? En dan bedoel ik niet het opschrijven van geschiedenis en het bewaren van de belangrijkste momenten sinds het ontstaan van het spijkerschrift in Mesopotamië. Nee, dan doel ik echt op het verzinnen en verspreiden van liedjes, verhalen, gedichten, raps, noem maar op. Wat is dat in mensen dat we boeken volschrijven over de meest uiteenlopende dingen?

Als we George Orwell, schrijver van de dystopische roman Nineteen Eighty-Four, mogen geloven is schrijven puur egoïsme. Een drang om slim te lijken, om herinnerd te worden na onze dood. En hoewel dat voor velen misschien wat pessimistisch klinkt, zit daar toch wel een kern van waarheid in. Waarom doen we sowieso iets? Waarom ontwerpt een architect een gebouw? Uiteraard omdat hij er voor betaald krijgt, maar welke architect heeft er geen visioenen de skyline van een stad met zijn (of haar) gebouw er in?

De schrijfster en journalist Joan Didion schrijft juist om uit te vinden wat ze denkt. Zo wil ze te weten komen wat de beelden in haar hoofd betekenen. Deze manier van schrijven blijft dus dichterbij de schrijver en is, in eerste instantie, niet echt om herinnerd te worden. Didion schrijft om zichzelf uit te vogelen, ze onderneemt een reis door haar gedachten en gevoelens en probeert die op papier te zetten. Schrijver Don Delillo pakt het concept van Didion en gebruikt het net weer wat gerichter. Delillo probeert met schrijven uit te vinden wat hij weet. Hij gebruikt schrijven als een manier om geconcentreerd na te denken. Wanneer hij niet zijn gewenste niveau van concentratie kan bereiken, is zijn conclusie dat bepaalde ideeën dan toch niet tot iets zullen leiden.

In Delillo’s aanpak kan ik me aardig vinden, maar mijn eigen manier van schrijven ligt meer in de lijn met dichter Lord Byron, die zegt: als ik niet kan schrijven (om mijn hoofd leeg te maken), dan word ik gek. Dat heb ik ook. Als ik lange tijd niet geschreven heb dan krijg ik het gevoel dat mijn hoofd zó vol zit dat ik niet 100% meer kan functioneren. Activiste en feministe Gloria Steinem zei over schrijven dat het ’t enige is waarbij, wanneer ze bezig is, ze niet het gevoel krijgt dat ze iets anders zou moeten doen. En daar kan ik me ook aardig in vinden, zeker toen ik na twee vroegtijdig afgekapte studies eindelijk de Schrijversacademie gevonden had.

Tot slot geeft schrijfster en journaliste Jennifer Egan een erg mooie omschrijving van hoe zij schrijven ziet. ‘Als ik schrijf, zeker als het goed gaat, leef ik in twee verschillende dimensies: mijn normale leven, en deze volkomen andere wereld waar niemand weet van heeft. En zo is ’t ook. Een lezer kan de meest fantastische werelden betreden en de gekste avonturen beleven. Maar het blijven werelden die iemand anders heeft bedacht. Een schrijver heeft de vrijheid om zo’n wereld, zo’n denkbeeld, compleet naar zijn (of haar) eigen hand te zetten.

En dat is waarom ik schrijf.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Emily schreef:

    Mooi artikel, Daan! Heb er ook wel eens over nagedacht en ik schrijf om mezelf te leren kennen en inderdaad, zodat mijn hoofd niet zo overloopt. Ik doe sinds een tijdje de Morning Pages van Julia Cameron en dat werkt bijzonder goed, voor mij. Daarna is het een stuk duidelijker wat ik de rest van de dag ga doen en kan ik dingen slimmer aanpakken. Alsof een donkere wolk mijn vermogen om te relativeren steeds moet worden opgeschoond :p

  2. Esra schreef:

    Ja, leuk artikel! Voor mij: de redenen die Didion, Delillo en Egan geven. En omdat zinnen zich vaak zomaar vormen in mijn hoofd, en ze dan te fijn zijn om niet op papier te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s