Recensie | Your Name / Kimi no Na wa (2016)

Een meisje uit een Japans bergdorpje en een jongen in Tokyo. Wat hebben die met elkaar gemeen? Niets, behalve dat ze af en toe elkaars leven overnemen. Ondanks dat ze mijlenver van elkaar vandaan wonen, ontstaat er een hechte band.

Bron: Sohu.com

Mitsuha Miyamizu woont in het bergdorp Itomori en droomt van de grote stad. Samen met haar zusje woont ze bij haar religieuze grootmoeder. Taki Tachibana woont in Tokyo, werkt in een restaurant en hangt met vrienden. Het enige dat Mitsuha en Taki gemeen hebben is een komeet die met het blote oog te zien is. Wat ze niet weten is dat die komeet hun leven compleet zal veranderen.

Opeens worden Mitsuha en Taki wakker in het lichaam van de ander. Hierdoor is het begin van YOUR NAME haast een komedie. De standaard problemen van een meisje in een jongenslichaam en andersom komen voorbij. Maar als beiden aan de nieuwigheid gewend zijn proberen ze zo goed en zo kwaad als het gaat aan hun nieuwe leven te wennen.

Zo regelt Mitsuha als Taki een date met diens collega Ms. Okudera, terwijl Taki ervoor zorgt dat Mitsuha populairder wordt op school. Hun belevenissen in elkaars lichaam houden ze bij door notities op hun telefoon via sms-berichten.
Als het body-switchen schaarser wordt probeert Taki contact te zoeken met Mitsuha. Hij reist samen met vrienden af naar Itomori, terwijl zijn herinneringen aan Mitsuha langzaam vervagen, en wat hij daar aantreft zal zijn leven compleet veranderen.

YOUR NAME is een geweldige animatiefilm, qua niveau meer dan gelijk aan populaire films als PRINCESS MONONOKE en SPIRITED AWAY. Niet voor niets wordt schrijver en regisseur Makoto Shinkai vaak genoemd als de opvolger van Hayao Miyazaki, het brein achter de twee eerder genoemde films. Wat deze film van Shinkai zo interessant maakt is dat het de kijker in het eerste deel compleet op het verkeerde been zet. Denk aan de films van M. Night Shyamalan toen hij nog goede films maakte.

Het lichaamsverwisselen doet denken aan films als FREAKY FRIDAY, maar de echte twist(s) die de film bevat maken dat de film -ver- boven een middelmatige komedie uitstijgt. Het lichaamsverwisselen mocht voor mij dan ook iets langer duren. De bijpersonages zoals Taki’s vrienden, Mitsuha’s vriendinnen, haar zusje en grootmoeder zijn slechts toeschouwers. Mitsuha’s vader is helemaal een karikatuur. Jammer, want ik had graag meer gezien van de levens van Taki en Mitsuha.

Desalniettemin is deze nieuwe anime van Shinkai een van de meest briljante en mooi geïllustreerde animatiefilms van de laatste paar jaar. De film viel dan ook terecht in de prijzen op een aantal grote filmfestivals.

YOUR NAME is vanaf 2 november in Nederland te zien. 

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. lauradenkt schreef:

  Ik weet niet of ik erheen ga. Vond de trailer zo ongelooflijk cheesy.

  1. Daan Kusen schreef:

   Toch doen, hij is echt best goed!

 2. Nostra schreef:

  Heerlijke film, eentje die hoog terecht zal komen in m’n top 10 van dit jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s