Boekenweekgeschenk

on

Als U dit leest, heeft U het boekenweekgeschenk van 2017 in handen. Het kinderboekenweekgeschenk wel te verstaan. Vandaag nemen we plaats achter het controlepaneel van de TARDIS en reizen we naar de jaren negentig. Of beter gezegd: de kinderliteratuur in de jaren negentig! Zet U schrap, here we go!

Bron: TheEventsMill.com

Er zijn zo veel boeken die ik in mijn jeugd heb gelezen waar ik nu nog met veel plezier aan terugdenk. Neem bijvoorbeeld Het Sleutelkruid van Paul Biegel. Een geweldig geschreven boek dat in principe een verhaal is dat bestaat uit verhalen. Een oude, stervende koning kan alleen gered worden door de verhalen van zijn onderdanen. Gaaf toch? Waar lees je nou zoiets?

Jeugdboeken hebben altijd iets magisch dat ‘volwassen’ literatuur lang niet altijd kan evenaren. Kijk naar Kruistocht in Spijkerbroek, het tijdreisboek van Thea Beckman. Een 20e eeuwse jongen komt vast te zitten in 1212 en reist mee met een van de grootste kinderkruistochten naar Genua. Een waanzinnig goed verhaal dat ik op luisterboek nog steeds wel eens terugluister. Sowieso, Thea Beckman’s historische boeken zijn een reden waarom ik nu geschiedenis zo interessant vind.

In een rijtje jeugdboeken mag Roald Dahl ook absoluut niet ontbreken. Sjakie en de Chocoladefabriek en het vervolg en de Grote Glazen Lift zijn de epische avonturen van Sjakie, meneer Wonka en Opa Jakob. Wat dichter bij huis is dan de Fantastische Meneer Vos, over een vos die drie boeren te slim af is. Of de meer absurdere route van Joris die uit allerlei spullen in huis een toverdrank maakt in Joris en de Geheimzinnige Toverdrank. En natuurlijk zijn daar nog Sophie en haar  Grote Vriendelijke Reus en de slimme Matilda. Urenlang leesplezier gegarandeerd.

En als ik Roald Dahl noem moet ik natuurlijk ook J.M. Barrie noemen, de man die ons Peter Pan en Neverland gaf. De verhalen van de jongen die niet wilde opgroeien en zijn strijd tegen de boosaardige kapitein Haak. Natuurlijk kon je toen ook niet om de Disney-versie heen, maar het boek was net zo spannend! Hoevaak je je als kind niet hebt afgevraagd wanneer jij naar Neverland kon vliegen…

En dan vergeet ik bijna de klassiekers van Annie M.G. Schmidt. Abeltje, Otje,  Jip  en  Janneke en haar vele liedjes en versjes die onvermijdelijk vastgeroest zijn in mijn onderbewustzijn. Wat ik vroeger ook veel las waren de Pinkeltje boeken van Dick Laan. Of de boeken van Jacques Vriens. Over Meester Jaap, bijvoorbeeld. Of Achtste Groepers Huilen Niet, de Fault In Our Stars van de jaren negentig.

Als laatste mag Harry Potter niet ontbreken. Ja, ja. De eerste drie delen verschenen nog in de jaren negentig! En het laatste boek verscheen alweer tien jaar geleden, in 2007. Een serie die dus zo’n beetje mijn hele (late) jeugd bekleedde. Veel jeugdboeken zijn tijdloos en nog steeds leuk om te lezen. Ik noem de boeken van Thea Beckman, naast Kruistocht in Spijkerbroek is daar natuurlijk ook die trilogie over de 100-jarige oorlog, de Thule-trilogie, Hasse Simonsdochter en zo veel andere historische jeugdboeken die zo gaaf waren! Ik kan me nog levendig herinneren dat Hasse Simonsdochter in groep 8 door de meester werd voorgelezen!

Vandaag eindigt de kinderboekenweek en ik kan nog zo lang door blijven gaan over geweldige kinderboeken dat we dan alweer in de volkgende kinderboekenweek zitten! Dus leg ik de vraag bij U, beste lezer: wat was Uw favoriete kinderboek? 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Paul schreef:

    Het vlot van Wim Hofman vond ik indrukwekkend. En heb ik als volwassene ooit nog herlezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s