Skip to content

Recensie | Mr. Mercedes 1×01: Pilot

Gepensioneerd rechercheur Bill Hodges gaat opnieuw de strijd aan met de Mercedes Killer, een moordenaar die hij tijdens zijn loopbaan nooit achter de tralies heeft kunnen krijgen. Samen met twee onwaarschijnlijke handlangers begint Hodges een gevaarlijke zoektocht.

Bron: tvseriesfinale.com

Het is een mooie tijd nu een paar van mijn favoriete thrillers/detectives worden bewerkt voor televisie. De Bill Hodges-trilogie, maar ook THE SILKWORM, het eerste deel in de Cormoran Strike-reeks van Robert Galbraith (J.K. Rowling).

In MR. MERCEDES wordt Bill Hodges gespeeld door Brendan Gleeson, bekend als Alastor Moody in HARRY POTTER, GANGS OF NEW YORK en IN BRUGES. Omdat de serie in Amerika plaatsvindt is het even wennen om Gleeson, die van origine Iers is, met een Amerikaans accent te horen praten. En hoewel dat niet altijd goed gaat, geeft het wel een interessante dimensie aan Hodges.

De eerste aflevering volgt grotendeels de eerste paar hoofdstukken van het boek en weet de sfeer geweldig te pakken. De eerste scènes voor het banencentrum, met alle wachtenden die niet weten dat ze ieder moment door een gek in een Mercedes geschept kunnen worden, zijn net zo ijzingwekkend als in het boek. Het boek wordt ook vrij trouw gevolgd in deze eerste aflevering. Misschien iets te trouw, want de split-chapters tussen Brady Hartsfield (Harry Treadaway) en het hoofdplot werkt in het boek uitstekend, maar het zo vroeg vrijgeven van Hartsfield als de slechterik is voor een serie wat teleurstellend.

Jerome Robinson, Hodges hulp in de tuin en computerexpert, wordt gespeeld door Jharrel Jerome (MOONLIGHT) en is de eerste van het team rond Hodges die te zien is en is ook dicht bij wat ik me in het boek van hem had voorgesteld. Optimistisch, gevat en slim. Jharrel Jerome speelt geloofwaardig en zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Het derde teamlid, Holly Gibney (Justine Lupe), zal in de komende afleveringen vast tevoorschijn komen.
Eén verandering van het bronmateriaal is Hodges’ buurvrouw Ida Silver (Holland Taylor), die vaak een oogje in het zeil houdt, zodat Hodges zichzelf niet té erg verwaarloost. Ik ben benieuwd hoe Ida verder in de serie zal passen.

MR MERCEDES’ pilotaflevering was een bijna complete kopie van boek naar scherm. Qua sfeer, qua casting en hier en daar ook qua dialoog. Ik ben benieuwd of dit de hele serie zo blijft, want anders zou ik net zo goed het boek weer eens kunnen lezen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: