Fictie | Geen Antwoord

Het is doodstil in de zaal. Geen geritsel, geen gekuch. Alle blikken zijn gericht op het tweetal op het toneel. Het podium is iets verheven boven de zaal, zodat de acteurs levensgroot lijken.

Bron: LaughingSquid.com

‘Houd je van haar?’
De verbijstering, de wanhoop stralen van de vier woorden af. De twee acteurs bevinden zich in het midden van het podium. Een is oud en wat gezet, met bijna spierwit haar boven twee doordringende donkere wenkbrauwen. De ander is lang en heeft een engelachtig uiterlijk en bijna witblond haar. Ze staren elkaar aan. De spanning is om te snijden.

‘Houd je van haar?’
De vraag galmt over het podium en wordt versterkt door de akoestiek. De oude man kijkt naar zijn jongere medespeler. De ogen scherp, misschien zelfs enigszins spottend. De rijkelijk beklede bank waarop de oude man zit lijkt zijn glans te hebben verloren. Net als dat de magie van het verhaal vrijwel is verdwenen. Het ontbreken van de eerdere versiering en drukte op het toneel geeft de scène een extra dimensie.

Nog steeds is de vraag niet beantwoord. En juist door die stilte komt de vraag steeds dichterbij, alsof hij bij het publiek van dichtbij in het gezicht geworpen wordt. De jonge man loopt naar een piano en begint zacht te spelen. Scarlatti. De twee mannen voeren een stille strijd van wilskracht. Het gebrek aan woorden, buiten die éne vraag, kan op allerlei manieren worden opgevangen. De houding en de blik van de jonge acteur schreeuwde zijn wanhoop de wereld in: ‘Ja, ik houd van haar!’ Zijn stem zwijgt echter.

De jonge man kijkt het publiek in. En weer terug naar zijn collega. En slaakt dan een diepe zucht. Hij kijkt naar boven en loopt dan het podium af, de coulissen in. En de piano speelt uit zichzelf door. De oude man blijft alleen achter.
Het doek valt.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Heerlijk stukje weer! Zo precies omschreven en toch mysterieus 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s