And The Thirteenth Doctor Is…

on
Tijdens de nasleep van de Wimbledon finale werd het grote nieuws bekend gemaakt. De Dertiende Doctor. Peter Capaldi zal op 25 december voor de laatste keer de TARDIS-deuren achter zich dicht doen. En wie gaat hem dan vervangen? *Tromgeroffel*
Bron: RadioTimes.com
 
Dat zal Jodie Whittaker zijn. De actrice die, net als nieuwe showrunner Chris Chibnall, aan de show BROADCHURCH heeft gewerkt kreeg in een kort filmpje de sleutel van de blauwe politiebox in handen. Persoonlijk ken ik Whittaker alleen van haar rol in een van de vele briljante BLACK MIRROR afleveringen, maar ik ben benieuwd hoe ze het gaat doen!

De aankondiging van Whittaker kwam met zowel vreugde als pure ongefilterde woede. Want Jodie Whittaker schrijft geschiedenis als de eerste vrouw in en lijn van twaalf mannelijke Doctors. En dat zint veel mensen niet. Reacties die verschillen van ‘The Doctor always has been a man, changing it is wrong’ tot ‘Well, DW is ruined, never watching again’.

Mensen/mannen die witheet worden van een vrouw die iets doet dat de afgelopen vijftig jaar door mannen is gedaan. Persoonlijk maakte het me niet zoveel uit. Ik vond Peter Capaldi geweldig en hield mijn hart vast bij alle acteurs die werden genoemd. Niet omdat ze man of vrouw waren, maar omdat ik niets met hun acteerwerk had. Maar de hysterie die aan beide kanten van de kwestie ontstond was bijzonder vies. De BBC werd beschuldigd van politiek correctheid en erger – DOOR FANS. Door mensen die de serie (al dan niet met plezier) volgen.

Het probleem tegenwoordig is dat wanneer een hoofdrol in Doctor Who niet man, knap en grappig is, haakt een groot deel meteen af, want daar kunnen ze geen Tumblr-posts over maken en over zwijmelen, zoals dat helaas met David Tennant is gebeurd. Tennant is nog steeds een prima acteur, maar zijn tijd als de Doctor wordt door oppervlakkige ‘fangirls’ zo de hemel in geprezen het lijkt alsof hij de nieuwe messias is. En hierdoor wordt vergeten dat Tennant’s run eigenlijk helemaal niet zo goed was. Ja, er zaten parels tussen, zoals Midnight, de Family of Blood en de Library afleveringen en zo voort, maar andere, slechtere scripts hebben het personage van de Doctor geen goed gedaan. Maar omdat Tennant er, volgens zijn vaak jonge fans, goed uit ziet, wordt hij puur daarom vaak uitgeroepen tot favoriet.

Een mooi voorbeeld van hoe fans een serie kunnen verpesten is de relatie tussen Oliver Queen en Felicity Smoak in de serie ARROW. Fans wilden dit en vielen de makers zo lang lastig tot dat het gebeurde, maar het deed de serie totaal geen goed en veranderde van serie over een gemaskerde boogschutter naar een soap waar in iemand als gimmick af en toe nog eens een pijltje schoot.

Maar genoeg over fans en de misogynisten die vanmiddag uit het houtwerk kropen, het is nu de beurt van Jodie Whittaker om Doctor Who te zijn. En wat ik van haar gezien heb in Black Mirror gaat ze dat prima doen. en dat is het belangrijkste. Gender is onbelangrijk, zolang het personage klopt. Ik ben heel erg benieuwd naar de kerstspecial en het elfde seizoen met deze nieuwe, Dertiende Doctor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s