Skip to content

Recensie | Doctor Who S10: Without Hope, Without Witness, Without Reward

Na twaalf nieuwe afleveringen is het tiende en laatste seizoen van de Sci-Fi serie DOCTOR WHO ten einde. Voor de derde -en laatste- keer kruipt Peter Capaldi weer in de huid van de Doctor. Na het vertrek van Clara is het nu Bill die met de Time Lord meereist.

Bron: TheEdgeSusu.co.uk

Bill Potts (Pearl Mackie), een serveerster in de kantine van de Universiteit volgt heimelijk colleges van een excentrieke professor die uiteindelijk niemand minder blijkt dan the Doctor. Voor het grootste deel van het seizoen is de universiteit de uitvalsbasis van de Doctor en Nardole, de door Matt Lucas gespeelde cyborg uit THE HUSBANDS OF RIVER SONG en THE RETURN OF DOCTOR MYSTERIO. Waar Lucas in de specials vaak puur als comic relief werd gebruikt, is hij dit seizoen een volwaardige reisgenoot.

Dit seizoen gaat qua toon verder waar seizoen acht eindigde. Capaldi weet feilloos de toon tussen licht en donker te vinden en seizoen tien is misschien wel zijn beste seizoen tot nu toe. Helaas moeten we in december al weer afscheid van hem nemen. De finale THE DOCTOR FALLS laat echter zien dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Maar voordat Capaldi de TARDIS verlaat en plaats maakt voor een nieuwe acteur (of actrice!) kijken we even terug op het afgelopen seizoen. Dit tiende seizoen was misschien wel het seizoen met de meeste throwbacks naar de klassieke afleveringen, maar ook naar de eerdere seizoenen van wat onder fans als NuWho betiteld wordt, dus alles vanaf 2005. Van subtiele referenties tot de verschijning van een meer dan één oude bekende in de finale.

Misschien is dit seizoen wel de meest stabiele van alle eerdere seizoenen. Seizoen acht en negen hadden allebei veel filler-episodes die qua toon en script de plank soms nogal missloegen. In seizoen tien waren er niet veel zwakke punten. De grootste valkuil voor seizoen tien was de middelste van drie afleveringen waar tijdreizenden “monniken” de bad-guys zijn. Het kleinere verschil in kwaliteit tussen afleveringen deed ook Capaldi goed. Hij was meer dan ooit de Doctor: knorrig, buitenaards, ingenieus en toch onder dat alles enorm menselijk.

De nieuwe reisgenoot van de Doctor is dus Bill Potts, een zwarte, lesbische jonge vrouw met een hang naar avontuur. De LGBT-community kon zich in de handen klappen. En de rest van de kijkers ook, want Bill -die naar aanleiding van trailers vooral irritant over kwam- was een hele verademing. Haar ontdekking wie de Doctor was was verfrissend, na zo lang dezelfde mensen in de TARDIS. Vooral Bill en Nardole samen waren vaak geweldig.

Het thema van seizoen tien was ‘goed zijn’. Waar de Doctor in de finale van seizoen acht toegaf geen goed mens, maar ook geen slecht mens te zijn, wordt dit seizoen die vraag beantwoord. En wel op een bijzondere manier en in de vorm van de terugkerende Michelle Gomez als Missy / The Master. Dit seizoen heeft de Doctor ook een nieuwe regel. Sinds de 50e verjaardag gold de regel “never cruel or cowardly. Never give up, never give in”. Nu kan de 12th Doctor zijn visie van ‘goed zijn’ aan toevoegen: “Good is good in the final hour, in the deepest pit, without hope, without witness, without reward. Virtue is virtue in extremis”.

THE DOCTOR FALLS is denk ik mijn favoriete finale sinds THE PANDORICA OPENS / THE BIG BANG van seizoen 5. Nu Peter Capaldi’s tijd als de Doctor er bijna op zit, alleen nog de kerstspecial, is het tijd om vooruit te kijken. Naast Pearl Mackie, Peter Capaldi en Michelle Gomez vertrekt ook showrunner Steven Moffat. De showrunner voor seizoen 11 zal TORCHWOOD’s Chris Chibnall zijn. Maar voor het zover is kunnen nog een keer kijken naar Peter Capaldi, de Twaalfde Doctor, en misschien wel mijn favoriete Doctor sinds Tom Baker de vierde Doctor zo fenomenaal gestalte gaf in de jaren zeventig en vroege jaren tachtig.

Het tiende seizoen van Doctor Who staat meer dan ooit in teken van vernieuwing, maar ook enorm in het teken van de legendarische canon die de serie sinds de jaren zestig heeft opgebouwd.

Doctor Who keert terug op 25 december.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: