Recensie | I Am Not Your Negro (2016)

on

Wordt het beter of is het hopeloos? Met deze vraag start de documentaire I AM NOT YOUR NEGRO, over racisme in Amerika. In een voice-over van Samuel L. Jackson wordt een blik geworpen op geschiedenis, maar ook op het leven van James Baldwin, die instrumentaal was in de geboorte van de burgerrechtenbeweging. Aan de hand van zijn overgebleven schrijfsels kijkt I AM NOT YOUR NEGRO naar racisme in (historisch) Amerika en kijkt naar grootheden als Martin Luther King, Jr en Malcolm X en waar zij voor streden.

Bron: TheAlt.com

I AM NOT YOUR NEGRO is een bewerking van James Baldwin’s onafgemaakte memoir REMEMBER THIS HOUSE, over Martin Luther King Jr, Malcom X en mensenrechtenactivist Medgar Evers. Filmmaker en activist Raoul Peck (THE YOUNG KARL MARX, 2017) doet een poging om Baldwin’s boek af te maken in deze documentaire.

Het eerst dat deze drie mannen, King Jr, Evers en X gemeen hebben is dat ze zijn gestorven –vermoord– voor datgene waarin zij geloofden: gelijke rechten tussen blank en zwart. Evers stierf als eerste op een vrij jonge leeftijd en heeft slechts het begin van de beweging meegemaakt. Malcolm X volgde en King Jr. pakte X’s visie op en ging er mee verder: vreedzaam verzet. Geen geweld. Wij zullen niet degenen zijn die de eerste steen werpen.

Deze documentaire is in de eerste plaats een historisch document. De huidige problemen tussen zwart en wit (in Amerika) worden maar kortstondig aangehaald. Namen als Trayvon Martin en Tamir Rice komen langs met geboorte en sterfjaar -maar de aandacht blijft voornamelijk bij de geschiedenis. En daarin is de documentaire heel sterk. Afgewisseld met zwart-wit beelden van toespraken en interviews met James Baldwin en de drie eerder genoemde mannen, en een scala aan beelden van hoe de zwarte mens werd afgebeeld op TV en in cinema, afgewisseld door de trage, donkere stem van Samuel L. Jackson maakt het geheel een bijzonder intrigerend geheel.

Een sterk stuk in de documentaire is Baldwin’s commentaar op schrijfster Lorraine Hansberry (TO BE YOUNG, GIFTED & BLACK) en haar ontmoeting met Robert “Bobby” Kennedy over presidentiële goedkeuring en beveiliging voor Ruby Bridges, het eerste zwarte meisje op een blanke school in Amerika. De foto’s eronder spreken boekdelen. Woorden van Kennedy over dat er “misschien” over veertig jaar plek is voor een zwarte president worden dan door iedereen, vooral door de Afro-Amerikaanse bevolking, afgedaan met hoon. Maar dan toch, in 2008, wordt Barack Obama gekozen tot president. Misschien had Peck zich meer kunnen richten op de huidige problemen.

Desalniettemin is I AM NOT YOUR NEGRO een geweldig sterke historische documentaire, en niet voor niets genomineerd voor een Oscar dit jaar. Deze documentaire is bijzonder krachtig en zou eigenlijk door iedereen een keer gezien moeten worden. Blank en zwart. Misschien zelfs samen, maar daar zijn we helaas nog lang niet. 

Eindoordeel: 10/10

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. tbouwh schreef:

    Goed hé:) hij zette mij ook flink aan het denken.

    1. Daan Kusen schreef:

      Ja, hij is bijzonder sterk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s