Post Scriptum | Geen Woorden Meer

De afgelopen week stond grotendeels in het teken van de bomaanslag in de Manchester Arena. Na een concert van Ariana Grande werd op maandagavond 22 mei een bom tot ontploffing gebracht met 22 doden en 64 gewonden als gevolg. De aanslag werd opgeëist door IS(IS), oftewel Goatfuckers International.

Bron: Panorama.it

Wat moet je daarover zeggen? Het jongste slachtoffer was een meisje van acht. De dader, de 22-jarige Salman Abedi, is omgekomen bij de ontploffing. Waarom zijn naam dik gedrukt? Omdat het duidelijk moge zijn dat deze terrorist er niet voor terugdeinsde onschuldige mensen, kinderen, te doden. Dan verspeel je je recht op privacy.

Tijdens het onderzoek zou de Britse politie nog meer explosieven hebben gevonden. Abedi had banden met Goatfuckers International en zou zelfs naar Syrië gereisd zijn. De vader van Abedi zou banden hebben met een Syrische beweging van Al-Qaeda. En dan wordt er elke keer weer diep in het leven van de dader gewroet. Met welk doel? Een profiel opstellen voor andere terroristen? Want er is altijd iets mis, voorafgaand aan de extremisering. Abedi faalde op de Universiteit en raakte daarna in de ban van het extreme gedachtengoed van Goatfuckers International.

Kan een psycholoog mij vertellen hoe dat komt dat zo iemand blijkbaar zo zwak van geest is? Ik bedoel, ik heb ook wel eens een studie niet afgemaakt, maar om me dan meteen op te blazen vind ik dan weer wat ver gaan. Gelukkig was daar onder andere schrijver Kluun (van KOMT EEN VROUW BIJ DE DOKTER, en nog wat andere obscure lectuur), die “in tranen was” als hij dacht aan de onschuldige slachtoffers. En toevallig was hij de week er voor bij een concert van Ariana Grande geweest. Hopelijk met zijn kind(eren), want een volwassen vent bij zo’n kinderconcert is wel wat sneu. Ook andere zogenaamde “sterren” vonden het tijd om even hun medeleven te tonen. Ben ik te cynisch als ik denk dat ze dat alleen maar voor publiciteit doen? En als zo’n bekende Nederlander dan echt geraakt is door wat er gebeurd, waarom moet dat dan zo nodig in het nieuws?

In Nederland, ondertussen, zijn mensen ook in paniek: de omroep NTR trok de stekker uit het jaarlijkse Groot Dictee der Nederlansche Taal. Waarom? Omdat het te ouderwets zou zijn en er te weinig mensen naar kijken. Zoals dichter Ingmar Heytze al zei: ‘De perfide grootmogols der verderfelijke smaak hebben andermaal een stupide beslissing uit hun minuscule cerebellum weten te vomeren’. Want het stoppen van het Dictee is toch weer een stap richting de algehele vernieling van de Nederlandse taal. Een taal die al rot begon te vertonen toen er woorden als “selfie” aan toegevoegd werd, wordt nu letterlijk in het been geschoten door te stoppen met het Groot Dictee.

Waarom? “Lage kijkcijfers” en “ouderwets” is slechts excuus om de Nederlandse mensen middelmatigheid op te dringen. Het intellect verdwijnt stukje bij beetje tot dat het elke dag alleen maar gaat over songfestival of wat voor trui de vlooien van de hond van een of ander onbelangrijk sterretje nou weer aan hebben. Men is bang voor intellect. Onderwijs, doorstuderen wordt langzamerhand gezien als eng en elitair. Jeugd van nu gaat liever de hele dag achter een camera hangen om dan gesponsord te worden door een of ander merk schaamlipstick van de HEMA.

De beestachtige moord op onschuldige concertgangers, maar ook op de mensen in andere delen van de wereld, daar zijn geen woorden voor. En sinds ze het Dictee hebben afgeschaft zullen die woorden in de toekomst ook niet meer komen.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Esra schreef:

  Ik las ergens over het Groot Dictee: het wordt gezien als een niet te halen examen. En dat was het ook. Een zo moeilijk mogelijk dictee schrijven waar iedereen het gevoel van krijgt dat je het toch nooit goed kunt doen draagt waarschijnlijk niet bij aan taalbeheersing, want je wordt er bij voorbaat moedeloos van. Het was eigenlijk gewoon veredeld sadisme.

  En al die aanslagen, tja, wat moet ik daar over zeggen…

  1. Daan Kusen schreef:

   Ik ga niet ontkennen dat het Nederlands Dictee moeilijk was, maar het afschaffen vernietigt een groot deel van de Nederlandse cultuur. Onze taal wordt gereduceerd tot emoji’s en selfies en andere onzinwoorden die normale mensen totaal niks zeggen. Het dictee liet zien hoe mooi de Nederlandse taal ook kon zijn. En dat wordt ons afgenomen door slechte kijkcijfers omdat de Nederlandse bevolking er geen hol meer van snapt.

   1. Esra schreef:

    Mwah. Ik snap veel van taal, maar in dat Dictee had ik allang geen zin meer. En ik vond ook niet dat het liet zien hoe mooi het Nederlands is; ik vind het Nederlands juist mooi in eenvoud en niet als een of andere zelfingenomen schrijver er een woordenboek bij heeft gepakt om er zo veel mogelijk woorden in te proppen waarvan de juiste spelwijze niet te beredeneren is of een flauwe uitzondering betreft. En dat terwijl niemand ooit van al die woorden heeft gehoord en de strekking van het verhaal daardoor niet eens te volgen is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s