Skip to content

Recensie | The Lego Batman Movie (2017)

Na het grote succes van THE LEGO MOVIE (2014) krijgt fan-favoriet Batman zijn eigen avontuur voor de kiezen. Naast dat hij moet dealen met alle gebruikelijke DC-schurken, krijgt de Dark Knight ook op persoonlijk vlak een grote uitdaging te verduren.

Bron: LEGO.com

Batman (Will Arnett) wordt bejubeld als een held in Gotham, maar leidt thuis een eenzaam leven met butler Alfred en een pratende computer. Wanneer Commissioner Gordon met pensioen gaat en een afscheidsfeest geeft, adopteert Bruce per ongeluk een wees, Richard “Dick” Grayson (Michael Cera). Als alle schurken, waaronder de Joker (Zach Galifianakis), Harley Quinn (Jenny Slate) en The Riddler (Conan O’Brien), zich vrijwillig overgeven weet Batman niet wat hij met zijn leven moet doen. Samen met Barbara Gordon (Rosario Dawson), de nieuwe commissioner, probeert hij te achterhalen waarom alle schurken zich hebben over gegeven.

De LEGO BATMAN MOVIE bevat een constante stroom aan grappen en verwijzingen naar andere films, zoals de vroegere Batman-films. Maar ook de Christopher Nolan films over de Dark Knight worden op de hak genomen. DC-schurken zijn alom vertegenwoordigd, maar ook bad guys als Voldemort, Sauron en de Daleks (ask your nerd friends!). Batman, Barbara Gordon, Robin en butler Alfred (Ralph Fiennes).

Deze film is niet, zoals zijn voorganger, geregisseerd door Phil Lord en Christopher Miller, maar door Chris McKay (Adult Swim’s ROBOT CHICKEN) en het grootste verschil tussen de twee films is de duidelijke CGI. De LEGO BATMAN MOVIE bevat meer (zichtbare) CGI. Waar De LEGO MOVIE de CGI nog liet lijken op de stop-motion techniek van iemand die met Lego speelt, is het nu een heel avontuur in CGI, met geanimeerde Lego. En dat past enorm bij de film. De scene’s waarin Batman in een van zijn vliegende Bat-machines door Gotham scheurt zien er erg goed uit.

Waar deze film lijkt op zijn voorganger is ook de zelfspot. Lazers die “pieuw pieuw” als geluidseffect hebben of opmerkingen over de plot of verschillende personages volgen elkaar in hoog tempo op. En dit wordt nog eens extra duidelijk door de score van Lorne Balfe (GHOST IN THE SHELL). Alle thema’s van eerdere Batman-films komen voorbij, met een extra nadruk op de Zimmer / Newton Howard-scores, maar ook muziek uit de eerdere Batman-films komt incidenteel voorbij, wat voor de fan -naast alle verwijzingen, een feest van herkenning is.

De LEGO BATMAN MOVIE is een avontuur langs alle superhelden cliché’s en weet dat heel goed. En daarin is ook de verbetering ten opzichte van de eerste Lego-film te zien. De verwijzingen komen een stuk natuurlijker en worden er niet ‘om de verwijzing’ in gegooid. Al met al is de LEGO BATMAN MOVIE in alle opzichten een goed voorbeeld van hoe je een spin-off ook kunt doen. In de eerste Lego-film was de Batman slechts een side-character. Goed voor de grappen. In deze film is Batman echt uitgegroeid tot zijn eigen personage.

Als laatste nog even over de Joker. Galifianakis’ stem voelt niet als de Joker. Niet zoals Mark Hamill in de geanimeerde serie en de Arkham-spellen dat doet. En dat is jammer, maar als Clayface door Kate Miccuci (SCRUBS) wordt ingesproken zou dat misschien een opzettelijke miscast kunnen zijn. Desalniettemin is de LEGO BATMAN MOVIE een enorm vermakelijke film zonder al te veel poespas en met een stel enorm aardige grappen.

Eindoordeel: 7/10

Advertenties

2 Comments »

    • De score is het instrumentale gedeelte van de soundtrack. Bij sommige films, bijv. Guardians of the Galaxy is daar een groot onderscheid in. Daar heb je de die mixtapes, maar ook de score. Bij The Lord of the Rings is de soudtrack bijna volledig instrumentraal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: