Post Scriptum | Koningsdagkater

Koningsdag was over voor je er erg in had. Net als het veelbekeken interview van Wilfried de Jong en Willem-Alexander, waar je merkte dat Wilfried de Jong beter met sporters of BN-ers op de set van ‘24 Uur Met…‘ kan omgaan. De ongemakkelijkheid droop van het interview af. Maar bij twee onderwerpen, de dood van broer Friso en de HM17-ramp, kwam de ware Willem Alexander naar voren. De dag erop zou de Koninklijke Familie op bezoek gaan in de stad Tilburg…

Bron: VVVTilburg.nl

Tilburg. Donderdagochtend. Zonnig, met grote kans op regen. De koninklijke familie arriveert op Tilburg Centraal, via een speciale trein. Nu heb ik zelf in Tilburg gewoond dus ik weet als geen ander dat je er niet dood gevonden wil worden. Maar toch stapt het gezin Van Oranje en hun familie op tijd uit in Tilburg. Geen vertraging, geen ander oponthoud. Meteen bij aankomst kregen ze ook van spijkerbroeken gemaakt blommen in de koninklijke klauwen gedrukt. Want ambacht en zo. Een mat begin, dus.

Daarna begint er een tocht door Tilburg, langs verschillende gebieden. En met het commentaar van de NOS. En zo’n dag is al bijzonder ongemakkelijk, zowel voor kijkers als voor de koninklijke familie, stel ik me voor, gooien de interviews en de voice-over van de NOS er nog een extra dimensie overheen. Het gepeupel met hun “typisch Brabantse” dingen die eigenlijk gewoon overal in Nederland te verkrijgen / te doen zijn, het defilé van allemaal nietszeggende gehuchten waar duidelijk wordt dat de enige identiteit van Brabant carnaval is. En dan nog Guus Meeuwis, die zijn nummer “Proosten” voor de gelegenheid had herschreven en dat om de zoveel tijd door allerlei types (zowel koren als bands) op liet voeren. Inclusief een vreselijke versie met een drumcomputer eronder. Tot zover dan de Tilburgse identiteit.

Ook werd er aandacht besteed aan opleidingen, gezien Tilburg een universiteitsstad is. Tenminste, dat zou je denken. Wat gedemonstreerd werd was een slecht werkende Rube Goldbergmachine (apparaat waarbij alles escaleert door één handeling, een domino constructie) onder leiding van wat leerlingen van een ROC of zo. Tot zover de “opleidingen”. Daarnaast was er nog wat rapjongelui opgetrommeld, want Tilburg moet immers wel cultureel verantwoord voor de dag komen! Na dat dieptepunt zou het toch niet erger worden, toch. TOCH?!

Maar jawel. De interviews met toekijkers en omwonenden. Na voetbalwedstrijden heb je wel eens van die nietszeggende cliché-interviews met de spelers. Van die vraaggesprekjes die je na één opname in principe onder elke willekeurige wedstrijd zou kunnen plakken, zonder dat het er toe doet hoe de wedstrijd is gegaan. Van dat niveau waren ook de interviews tijdens deze Koningsdag.

Naast wanstaltige miskleunen als een enorm chocoladehoofd van Willie was het publiek nog erger. Opgefokte kutkinderen die “kom hier!” riepen naar de prinsesjes alsof ze de zoveelste nietszeggende pop”sensatie” zijn, met de bedoeling, uiteraard, om een “selfie” te nemen. Misschien is dat normaal in de hedendaagse opvoeding, of een voorbeeld van de zogeheten Brabantse “gemoedelijkheid”, maar dit was bijzonder ongemakkelijk. Voor mij als kijker, maar ik denk dubbel zo vervelend voor die mensen zelf.

En een feestje is niet geslaagd zonder herrie op twitter. En, wederom, was kroonprinses Amalia slachtoffer van een online lawine aan commentaar. Ze zou te dik zijn en dat was ophef. En dus werd een meisje van fucking DERTIEN helemaal afgemaakt omdat ze nog wat babyvet op haar gezicht heeft. Door volwassen mensen. Die Amalia zou maar de volgende dag (of week, weet ik veel of ze vandaag ook vrij heeft) op school komen en dan te horen krijgen: ‘Ja, leuk hoor, dat Tilburg, maar Twitter zegt dat je vadzig bent.’

Ik ben absoluut geen aanhanger van de monarchie, maar om je persoonlijke frustraties te botvieren op een dertienjarig meisje, dieper kun je niet zinken. Dat valt niet goed te praten. Dan heb je vergevorderde psychische problemen.

Dat is bijna net zo erg als volwassen vrouwen met een olijke oranje pruik op.

Advertenties

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Het is gelukkig allemaal langs mij heen gegaan.

  Vriendelijke groet,

 2. Esra schreef:

  Ik blij dat ik toch geen oranje pruik op heb gedaan…

 3. Paul schreef:

  Ik heb niets met het koningshuis, maar dit soort situaties roept inderdaad mijn sympathie op. Vooral ook omdat zij er bepaald niet vrijwillig voor kiest om dit leven te leiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s