Post Scriptum | Machtspelletje

Het was me het weekje wel. Wat waren we de afgelopen weken weer doodgegooid met slogans, acties en andere politiek gekleurde ongein. Maar eindelijk was het dan 15 maart en kon heel Nederland naar de stembus. Nou ja, héél Nederland… rond de 80 procent.

Bron: Nu.nl

En diezelfde avond werd duidelijk dat “we” niet zoveel met het milieu hebben, maar wel genoeg dat jongeren veel GroenLinks en Partij voor de Dieren op hun stembiljet hadden aangekruist. De grootste partij was echter de VVD van zittend minister-president Mark Rutte, die een broertje dood heeft aan mensen die niet normaal doen. Een sentiment dat weer superhandig van frenemy Geert is overgenomen. Geert’s PVV kwam overigens als tweede uit de bus. Dus gaat U rustig slapen, uw extreem rechtse gedachtegoed wordt streng bewaakt.

Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. D66 groeide, GroenLinks kreeg wat meer zegels en zelfs die caviakammers van de Partij voor de Diertjes kregen een paar zetels. Nu is het alleen nog de vraag wie er in het kabinet gaan. Of beter gezegd: wie durft er het neo-populistische VVD een halt toe te roepen? Is het de partij van Alexander Pechtold? En wie dan nog meer? Kleine partijtjes, die niet te rechts zijn en niet te gelovig. Dus geen SGP of de radicaliserende Buma met zijn centenbak.

Maar de verkiezingen en hun resultaten zijn al snel vergeten, want Kuzu van Denk stopt een tosti in de binnenzak van zijn jasje! Ach en wee! Gaat het wel goed met hem? Hoe komt Denk hier ooit overheen? Nou, door het plaatsen van een videootje waarin de “tosti-gate” op zijn Denks ontkracht werd. Het was een telefoonhoesje. TRAP-ER-NIET-IN, mensen! Want stiekem gaat het gewoon over Erdogan -maar wat een leuke afleiding van de feiten, die “tosti-gate”. Want wat is de reactie van Denk op de bedreigingen van Erdogan, nadat dinsdag een Turks politicus niet in Nederland werd toegelaten om zieltjes te winnen voor een Turkse partij? Nergens, en dit gaf MarkieMark de vrijheid om de boel even lekker te laten escaleren. Dankjewel, Mark. Nu zijn wij volgens Erdogan ‘nazi-overblijfselen’ en ‘fascisten’. En als een dictator dat zegt, dan moet het wel waar zijn, want hij kan het immers weten!

Nog één ding over dat stemmen trouwens: waar ik me deze week bijzonder aan geërgerd heb zijn de twitteraars. Doodnormale mensen die opeens vonden dat ze social influencers waren en gebruikers lastig vielen met de vraag of anderen al waren gaan stemmen. En kijk, stemmen is belangrijk. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat mensen die net zo weinig betekenen als schrijver dezes opeens gaan doen alsof het hun levensmissie is om zoveel mogelijk mensen in zo’n stemhokje te proppen, dat getuigt van een zekere arrogantie die ik niet kan plaatsen. Als mensen al niet zijn gaan stemmen door hun vriendenkring, hun school of omdat ze het zelf belangrijk vinden, gaan ze dat zeker niet doen al een of andere miep op twitter ze daarop gaat wijzen.

Getuige de zetelwinst van partijen als D66 zijn we gelukkig niet meteen onze Amerikaanse vrienden gaan nadoen, dus er is nog een beetje hoop voor Nederland. Nu maar hopen dat bij de formatie mensen hun ego opzij zullen zetten.

Dikke kans dat dat ijdele hoop is.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Esra schreef:

    Haha ik had die tosti niet meegekregen maar ik lig dubbel. Tijdelijk dan, want ik word er ook een beetje verdrietig van dat de twee meest rechts-populistische partijen van ons land de twee grootste zijn geworden. Nou oké, dan tel ik VNL en FvD even niet mee, want ik weet nog niet helemaal waar ik die twee in het spectrum moet plaatsen. En ik hoop daar ook nooit achter te komen.

    1. Daan Kusen schreef:

      VNL en FvD zijn ook enge groeperingen. Die Thierry Baudet zou niet in de politiek toegelaten mogen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s