Post Scriptum | Dag Nijntje

Heet van de persen kwam vandaag het nieuws dat Dick Bruna, schrijver en illustrator van o.a. de Nijntje-boeken, is overleden. Op hoge leeftijd, gelukkig, maar het is toch jammer. Toen ik jong was werden die boekjes zo vaak voorgelezen dat ik geloof dat mijn ouders ze nu nog uit hun hoofd kennen. Toen ik heel jong was liep ik zelfs in een gebreide trui van een van Bruna’s personages rond. Gebreid door mijn oma.

Nijntje Huilt © ED.nl

Maar de dood van Bruna brengt me wel op een dingetje waar ik het even over wilde hebben: De genderhysterie. HYSTERIE, ja. Want iedereen moet gewoon even normal doen. Van de week las ik namelijk dat kinderboeken genderneutraal moeten zijn. En om bij Nijntje te blijven, dan moet Nijntje een broek aan. Want een jurkje is genderbevestigend en veroorzaakt hysterie bij de zogenaamde “social justice warriors”. Want genderpolitiek is inmiddels niet meer om gelijkheid tussen iedereen en hun hond te verkondigen, maar om te rellen als ze iets zien wat hen niet bevalt. Iedereen moet een eigen toilet hebben, meisjes moeten met blokken spelen (wat genderbevestigend is aan houten vormpjes zou ik niet weten) en jongens moeten met barbies spelen. Ik zeg moeten, want als daar van afgeweken wordt, word je verketterd.

Meisjes mogen geen meisjes meer zijn en jongens geen jongens, uit angst voor de social justice warrior. Wat is dat dan? Een SJW is een humorloze slappe vaatdoek. En ook (vaak) feminist. Let wel, het verkeerde soort feminist. Het soort dat het beschuldigen van- en ruzie maken met- mensen belangrijker vindt dan gelijkheid tussen mannen en vrouwen). SJW’s zijn getriggered door alles. Kinderboeken, speelgoed, wc’s, noem maar op. Een soort extreme Trump-supporter, maar dan links.

Over Trump gesproken (yes, daar gaan we weer..), de man hield gisteren een persconferentie waar hij weer fel uithaalde naar de pers, de term ‘fake news’ werd meerdere keren de ruimte in gegooid en uiteindelijk was hij supergoed bezig, en de rest niet. Meerdere conservatieve politici hebben zich er al dan niet anoniem negatief over uitgelaten, maar zijn achterban slikt het als zoete koek. Die vinden het prachtig en zeggen ‘Trump doet wat hij belooft, hij zet Washington op zijn kop’. Tja. Dat zal allemaal best, maar dat is dan ook het enige wat hij doet. Zijn regering is onstabiel als de neten, mensen worden links en rechts ontslagen en vervangen door nog engere conservatievelingen.

Wat is nou de moraal van het verhaal? Dat, met de dood van Dick Bruna, er weer een stukje onschuld uit de wereld is verdwenen. Konijnen die gekke avontuurtjes beleven in vijf tot tien prenten behoren tot een zachter verleden. Een verleden waarin Daan Douwe op een woeste zee wilde gaan varen, waar opa en oma Pluis wijze raad gaven en waar Boris Beer na het hout zagen een boek ging lezen met een kom tomatensoep. Waar goed en kwaad zwart wit waren en waar het altijd weer goed af liep.

Mooi was dat.

Advertenties

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. linqy schreef:

    oooooh mijn god!

    Nu snap ik opeens het huilende nijntje plaatje dat mijn tijdlijn bevolkte op Facebook. Nooooooo!

  2. Esra schreef:

    Dat was inderdaad mooi. Dezelfde tijd waarin je nog niet besefte wat je geslacht voor invloed zou hebben op je leven. Om als tegengif te gaan doen alsof fictieve figuren géén geslacht hebben lijkt me echter wel wat overdreven (en vooral heel raar).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s