Recensie | Ron Chernow – Alexander Hamilton

Er is heel wat te doen rond de figuur Alexander Hamilton. Naast het debat of hij nog wel op het tien-dollar biljet mocht, kwam enkele jaren geleden ook de hiphop musical Hamilton op de planken. De musical, geschreven door Lin-Manuel Miranda (In the Heights / Bring It On) is gebaseerd op de biografie, geschreven door historicus en biograaf Ron Chernow.

Bron: Goodreads.com

Het boek van Chernow was de inspiratie voor het Broadway fenomeen. Chernow schreef eerder biografieën over George Washington en John D. Rockefeller (Sr). In Alexander Hamilton kwam in 2004 uit en beslaat, uiteraard, het leven van Hamilton. Van zijn geboorte op het Caribisch eiland Nevis in 1755 of 1757 tot zijn dood in het duel met vice-president Aaron Burr in 1804.

Hamilton schreef ontzettend veel. Veel is bewaard gebleven. Uiteraard in de variant van de Federalist Papers, maar ook zijn persoonlijke correspondentie is bewaard gebleven. Voornamelijk dankzij het onuitputtelijke werk van zijn weduwe Elizabeth Schuyler-Hamilton. Eliza begon ook met een uitgebreid biografisch werk over haar echtgenoot, maar heeft dat nooit afgekregen.

Hamilton ontwierp het eerste financiële stelsel van Amerika, was George Washington’s rechterhand, speelde een sleutelrol in de slag om Yorktown (de beslissende slag om Amerika’s onafhankelijkheid) en zette zich in voor het afschaffen van de slavernij. Zo briljant als hij was, was Hamilton uiteindelijk ook zijn eigen ondergang. Hij was vaak te scherp van tong. Hij maakte zo snel vijanden als dat hij vrienden maakte. Hij had geen blad voor de mond. Zo schreef hij felle stukken in de krant over president John Adams en was ook een groot politiek rivaal van Thomas Jefferson. En zijn pen zorgde er ook voor dat hij bij wijze van spreken zijn eigen graf groef in de Reynolds-affaire. Uit angst dat hij gezien zou worden als iemand die blackmail betaalde (onder druk van James Reynolds) uit de staatskas, gooide Alexander in een pamflet zijn relatie met Maria Reynolds op tafel.
Dat de Reynolds-affaire er indirect voor zorgde dat Alexander’s oudste zoon Philip in een eer-duel met George Eacker dodelijk gewond raakte, was een zware slag voor de Hamiltons. 

Een rode draad in Chernows biografie is Hamilton’s echgenote Eliza. Waarschijnlijk de belangrijkste vrouw in zijn leven. Lin-Manuel Miranda heeft hierover ooit opgemerkt dat hij de musical geen ‘Alexander Hamilton’ had genoemd, maar gewoon ‘Hamilton’ omdat een stuk over Alexander Hamilton net zo hard over Eliza gaat. Angelica Schuyler-Church is een tweede vrouw in Alexander’s leven. De twee lijken intellectuele gelijken te zijn en voeren uitgebreide briefwisselingen. Hoewel daar absoluut geen bewijs voor is, wordt vaak gespeculeerd dat de relatie van Alexander en zijn schoonzus niet alléén intellectueel was.

Dat Eliza ook voor Chernow belangrijk was, blijkt wel uit het laatste hoofdstuk uit het boek, dat puur om haar draait. Haar pogingen om Hamilton’s nalatenschap te bewaren, haar rol in het oprichten van het eerste particuliere weeshuis in New York. En de zorg voor haar kinderen en die in het weeshuis. Eliza heeft vijftig jaar langer dan haar man geleefd en is op 97-jarige leeftijd overleden.

Chernow’s biografie is enorm fijn geschreven. De beelden van een revolutionair Amerika springen van de bladzijden. Beeldend, maar ook bij vlagen sober en haast voorzichtig schreef Chernow over de periode na Philip Hamilton’s dood. En wat dat met Alexander en Eliza heeft gedaan.
Alexander Hamilton telt 800 pagina’s, maar wordt geen moment saai.

Cijfer: 9/10

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s