Fictie | Jazz Club

Een kakofonie van klanken komt hem tegemoet als hij de club binnen stapt. Het is donkerder dan buiten, dus het duurt even voordat zijn ogen aan het licht gewend zijn. Hij gaat aan een lege tafel zitten, legt zijn hoed naast zich op een lege stoel, en kijkt naar de menukaart.

Bron: Dakotacooks.com

De geluiden vormen langzaam melodieën. Een gevecht tussen piano, saxofoon en trompet, gewikkeld in een stevig bas- en symbaalritme. Bij een ober bestelt hij een vaasje. Hij leunt achterover, laat zich meenemen in de muziek die door de band gespeeld wordt. Zo blijft hij de hele avond zitten. Af en toe bestelt hij nog een drankje. Hij wacht ergens op. Maar waarop, dat weet hij ook niet. Om hem heen wordt gepraat, gelachen en gedronken.

Wanneer de band even pauze neemt raakt hij in gesprek met een ouder echtpaar, een tafel naast hem. Ze komen hier al jaren, als sinds hun eerste date. De man knikt. Eerst hield hij niet van jazz, maar dankzij haar is hij er van gaan genieten. Wanneer de twintig minuten pauze er bijna op zitten keert de man zich nog een keer naar hem toe. Let op de zangeres, zegt hij. Dat is hun dochter.

En ja hoor, na de pauze is de band terug. Met een zangeres, dit keer. Een jonge vrouw met golvend bruin haar en een lange, donkerblauwe jurk aan begint te zingen. Een nummer van Eva Cassidy. Tussen de nummers door praat ze wat met de gasten. Het wordt laat. Het oudere echtpaar is inmiddels naar huis. Net als een groot deel van de rest van het publiek.

Wanneer het laatste nummer gespeeld is staat hij op, trekt zijn jas aan en pakt zijn hoed. Wanneer hij bijna bij de deur is hoort hij de piano. De zangeres is, op de pianist en drummer na nu alleen op het podium. Ze zingt Sinatra’s One For My Baby. Zwoel, melancholisch. Het grijpt hem en laat hem niet meer los.

Met haar stem in zijn hoofd rijdt hij naar huis. Wanneer hij een week later besluit om de club weer op te zoeken, kan hij die niet meer vinden.
Alsof de club nooit heeft bestaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s