Skip to content

Post Scriptum | Fijne Feestdagen?

De Nederlandse cultuur… bestaat die eigenlijk nog wel? Deze vraag kwam vandaag boven toen ik zag dat veel politiek correcte instellingen niemand meer ‘Fijne Kerst’ wensten, maar ‘Fijne Feestdagen’. Want er zijn ook mensen die géén kerst vieren.

Bron: Goorsnieuws.nl

Big deal! Of misschien toch wel? Kerstmis, een Christelijke feestdag rondom de geboorte van Jezus Christus (die eigenlijk toch niet op 24 december geboren was, maar who’s counting?) is al honderden jaren lang een tijd van kerstbomen, kerstliedjes en het bij elkaar komen van familieleden. Een tijd van kerststalletjes, van engelenhaar. Is dit alles binnenkort verleden tijd?

Zwarte Piet krijgt een ander kleurtje, Kerstmis mag niet meer – want er zijn in het najaar immers meer feestdagen, zoals Kwanzaa en Chanoeka. En die moeten ook meetellen. Ergens snap ik het wel. Waarom zouden we niet iets veranderen om andere mensen op te nemen in onze cultuur? We leven immers niet meer in de 17e eeuw.

Maar hoever moeten we gaan om wat we, al dan niet onterecht, zien als ‘onze’ cultuur aan te passen? Is het al zover dat mensen diep worden beledigd als ze ‘Fijne Kerstdagen’ toegewenst krijgen? Zijn onze feestdagen nog wel veilig? Eerst moest Sinterklaas op de schop. Is het nu tijd voor kerstmis om onder de loep genomen te worden? Mag Rudolf straks geen rode neus meer hebben omdat kleurenblind Nederland dan in de (kerst)boom der verontwaardiging springt?

In hoeverre moeten we onze cultuur inleveren om andere, nieuwe culturen te kunnen integreren? Moeten we ons heel strikt en rigide houden aan wat door slappe sociale wetenschapperts als ‘de norm’ getypeerd wordt? Of moeten we op een gegeven moment zeggen: tot hier en niet verder. We hebben ons tot op zekere hoogte aangepast en plaatsgemaakt voor andere culturen. Nu is het genoeg.

Misschien is de belangrijkste vraag: waar komen al die gekke veranderingen vandaan? Is het de schuld dan de sociale wetenschappers met een politiek correcte stok in hun anus? Of is het de algehele opgefoktheid van mensen tegenwoordig? Een samenleving waarin leraren de schuld krijgen wanneer een kind zijn best niet doet op school. Waarin volwassen mensen die met kinderen willen werken moeten oppassen wat ze doen of zeggen zonder voor pedofiel uitgemaakt te worden. Dat je als volwassen vent nooit alleen bij een speeltuin gezien moet worden, want voor je het weet ben je een predator.

Misschien is het ‘Fijne feestdagen’ helemaal niet om andere (religieuze) feesten te accomoderen. Misschien is het gewoon omdat we zo politiek correct doorgedraaid zijn dat alles maar veranderd moet worden zodat niemand meer beledigd is. Niemand mag meer beledigd worden, ‘want dat is niet netjes/lief/aardig’. Maar beledig je een bevolkingsgroep dan krijg je meteen alle zetels en is de enige consequentie een circus aan rechtszaken en een paar euro boete.

Voor mensen die niet van hokjes houden worden we enorm makkelijk in hokjes geplaatst. Of sterker nog, we plaatsen onszelf er in. Tegenwoordig mag je geen blanke hetero man meer zijn, maar ben je cisgender (een term bedacht door een of andere Duitser die een tegenstelling tot transgender wilde munten) en heteronormatief. Of je hoort thuis in het LGBT(Q) hokje. Dan ben je Lesbisch, Gay, Bi of Transgender (of Queer, wat volgens mij gewoon altijd slang was voor gay?). Maar lesbisch en gay zijn in principe hetzelfde… toch? Of kun je als man ook lesbisch zijn? Want als vrouw kun je blijkbaar wel gay zijn. Hoe zit dat dan?

Mag je tegen hokjes zijn? Of is dat weer beledigend voor mensen die hun identiteit juist helemaal aan hun hokje ontlenen? Uiteindelijk maakt het niet uit wat je tussen je benen hebt en waar je het in steekt. Behalve als dat dieren, lijken en kinderen zijn, natuurlijk.

Mensen zijn te vaak zonder hokjes al bijzonder debiel bezig. Laten we dat in 2017 niet nog verder verzieken.

L’Chaim!

Advertenties

2 Comments »

  1. Ik zeg ook altijd fijne feestdagen in plaats van fijne kerstdagen, maar dan om de simpele reden dat je mensen meteen een leuke jaarwisseling toewenst.

    Je hebt wel gelijk, waar houdt het op? Waarom kunnen we niet gewoon een beetje ons gezond verstand gebruiken en begrijpen dat niet alles wat niet precies bij jou als persoon past meteen een belediging is? En dat het juist wél heel schadelijk is als iemand hele bevolkingsgroepen weg wil sturen?

    Misschien kun je wat je tussen je benen hebt zelfs wel beter in een lijk stoppen dan in iemand die je daarna net zo hard weer dumpt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: