Recensie | Leonard Cohen – You Want It Darker (2016)

If you are the dealer, I’m out of the game, met deze woorden begint het nieuwste album van de Canadese singer-songwriter Leonard Cohen. Het album, getiteld You Want It Darker is Cohen’s veertiende studio-album.

Bron: Cohencentric.com

Nog geen een jaar nadat Cohen’s vorige album Popular Problems uitkwam kondigde de zanger al een nieuw album aan. Op 82-jarige leeftijd is Leonard Cohen nog lang niet klaar, getuige de intensieve tours en optredens die de zanger de afgelopen jaren nog gedaan heeft. En dan is er nu You Want It Darker. Een plaat die zijn naam eer aan doet.

You Want It Darker begint met de track waarnaar het album genoemd is. En dat nummer geeft meteen de sfeer van het album aan: You want it darker? We kill the flame. Een album vol cynisme, zwartgalligheid en duistere teksten, en ook een album van een zanger die niet heel lang meer te leven heeft. En misschien daarom grijpt het album je bij de keel. Ook de (Joodse) religie speelt een bijzondere rol op de plaat. 

Cohen’s stem is karakteristiek en klinkt, zeker de laatste jaren, meer als fluisteren dan zingen. En juist dat korrelige, dat donkere past zo goed bij dit album. De teksten zijn wederom poëtisch en pakkend. I’m leaving the table, I’m out of the game. I don’t know the people in your picture frame. Leonard Cohen doet nog steeds waar hij het allerbeste in is: dichten op muziek.

Zoals ik al zei, de plaat is beduidend duisterder. In de teksten klinken ook kritische noten door. Het nummer It Seemed The Better Way begint met It seemed a better way when first I heard him speak. Now it’s much too late to turn the other cheek. Het hele nummer schreeuwt, zeker in deze verkiezingstijd, enorm als protest tegen Trump. Of beter gezegd, als klaagzang.

Leonard Cohen heeft met You Want It Darker wederom een prachtplaat afgeleverd. Het is van harte te hopen dat Cohen nog minstens honderd wordt, als hij in dit tempo elke twee jaar zulk soort juweeltjes blijft maken!

  • 1. You Want It Darker
  • 2. Treaty
  • 3. On the Level
  • 4. Leaving the Table
  • 5. If I Didn’t Have Your Love
  • 6. Traveling Light
  • 7. Seemed the Better Way
  • 8. Steer Your Way
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s